Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2010

Marketing Strategy and Planning

Salam Februari 2010 kepada teman-teman sekalian. Kalau ikutkan dah hampir setahun Laman Ampaian beroperasi secara sendirian tanpa apa-apa bantuan grant kerajaan yang kami kejarkan. ("Bagus la kalau macam tu..." kata org)(Sigh!) Perit dan Letih telah pun kami lalui tanpa rasa menyerah kepada takdir. Kecewa, marah, dan semua yang tak baik dalam hati itu kalau ikutkan dah boleh setinggi Gunung Kinabalu yang kat Negeri Sabah tu (Rindu pula rasa pada my parents yang sekrg kena transfer kat Kota Kinabalu). Nak pula bila dengar bantuan itu ini dalam radio. (Sigh!) Apa pun bukan ini yang nak saya kongsikan pada kalian semua. Saya ingin berkongsi tentang marketing strategy yang perlu anda ada untuk bersaing secara sihat dalam industri dobi. Perkara ni byk telah dibangkitkan oleh kawan-kawan yang hantar email, ni yang kat sebelah kanan ni pun ada tanya (Salam perkenalan Korie!!) dan through sms. Ok lah. Untuk memberikan gambaran yang terbaik untuk kalian semua, dan rahsia kecil saya da…

Perihal Pekerja

SALAM TAHUN BARU 2010 untuk semua Sekelip mata 2009 telah pun kita tinggalkan. Masa juga telah banyak merubah segala keadaan. Termasuklah kedai dobi saya. Ada kala nak juga ubah posisi dalam kedai. Maklumlah, saya seorang yang cepat boring tengok susunan sama sepanjang tahun. Walaupun pada dasarnya memang sentiasa berubah tidak mengikut masa, tapi saya masih kurang puas hati. Perjalanan Laman Ampaian baru selangkah, tetapi amat memberansangkan dikala ini. Setelah bulan kesusahan kami lepasi, berbagai dugaan lain juga tidak terlepas hadir dalam operasi Laman Ampaian. Dalam konteks kali ini, ingin saya sharekan dugaan mengenai pekerja.
Tidak semua perkara mudah dalam mengurus kedai dobi. Untuk mendapatkan quality service yang cemerlang pemilihan pekerja juga mesti dibuat secara rapi. Pekerja pekerja saya di Laman Ampaian adalah pekerja yang tahan dengan kecerewetan saya dalam penghasilan kerja. Saya kena pastikan mereka bekerja dengan baik kerana saya ini tidak suka kerja kerja sambil lew…