Sabun dan Softener BIO PROFEZ (Bercirikan tumbuh tumbuhan)

MENJAGA, MEMBERSIH & MEWANGIKAN FABRIK ANDA

Tuesday, November 2, 2010

Perjalanan Sebuah Kedai Dobi

Salam teman2 sekalian...

Entah kenapa saya cuba upload gambar tapi server reject. Aduh... penat mencuba. Mungkin Server blogspot takut saya upload gambar yang bukan2. Hehehe

Oklah, kali ini coretan saya banyak ingin menyentuh bagaimana perjalanan sebuah kedai dobi. Masalah dah saya ceritakan, kali ini kita pergi detail kerja dobi. Ramai yg tidak tahu kedai dobi yg baik, akan ada S.O.P mereka sendiri. Apa itu S.O.P? Standard Of Procedure. Kenapa perlu ada? Supaya kita ada disiplin bila buat kerja.

Perjalanan kedai dobi bermula apabila pelanggan datang menghantar baju ke kedai dobi anda. Di sini aktiviti seperti mengira, menulis, marketing dan hospitality berlaku. Mengira, anda mungkin seorang yg cerewet dalam menimbang. Bagus, tapi kalau terlalu berkira, anda mungkin menjadi org yg dibenci pelanggan. Walaubagaimanapun, bukanlah kita kena bagi muka selalu. Contoh, customer hantar 12.2kg baju utk dibasuh, kita boleh bagi 12kg je just utk bagi customer senyum sikit kat kita tanda terima kasih. Saya pernah masa mula-mula buka kedai dulu dalam 7 bulan pertama, ada seorang pelanggan saya ni, hantar 9 helai 10 helai utk gosok setiap 2 minggu. Mrs Wong namanya. Satu hari tu, dia minta favor kat saya nak gosok sehelai baju blouse sebab nak pakai utk dinner. Jadi saya pun gosokkan untuk dia. Tepat masanya, Mrs Wong ni datang nak ambil, instead saya charge dia, saya bagi dia compliment. Dia insist nak bayar RM1.10 tu. So, saya made deal dengan nya, jika dia send kerap dan banyak means that RM1.10 tu dah berbayar. Percaya tak lepas tu tiap-tiap 2 minggu 20 helai baju dia hantar utk gosok. Bukan pasal satu helai tu jer, malah hasil kerja gosok saya dia suka. Bukan nak menunjuk, tapi ini boleh assist anda yg baru membuka kedai dobi...

Menulis bill adalah perkara yg terlibat dalam process menerima baju pelanggan. Kecekapan anda menulis setiap perkara terlibat akan membuatkan anda membantu pelanggan anda utk cepat keluar dari kedai. Bila terlalu lama duduk dalam kedai, customer akan melambatkan kerja kat belakang yg mungkin sedang berlambak. Bill yg ditulis juga perlu lengkap dengan harga yg betul (Kalau tak rugi, kalau untung customer kata kita mahal). Bila kita suruh pekerja buat bill, kadang-kadang ape yg pekerja caj mungkin salah... adeh... masa tu tepuk dahi.

Settle bahagian billing, kita nak pula susun pakaian customer yg hantar tu supaya siap on time. Ada org kata saya ni tipu sebab dengan 1 dryer, saya boleh siapkan 10 customer atau mungkin lebih dalam sehari. Kalau kita good in managing time and machine, semua yg impossible boleh berlaku. Susun, susun juga tapi belum tentu pekerja kita duduk tgk betul-betul. Ada kala kalau kita pengusaha malas, pekerja mungkin terlupa basuh customer punya baju. Yea lah... kalau dah bersusun panjang... kita susun yg mana cepat depan... yg mana lambat belakang... then pekerja ambil yg mana depan jer tanpa melihat atau check yg belakang tu hari ape kena siapkan... haa... then masa ni lah jadi masalah besar. TENSION!!! Sabar yea... sabar.... byk lagi.. ni perjalanan kedai dobi... anda yg berminta nak buka kedai mesti tahu semua ni.

Dah susun cantik, dah basuh pun ikut tarikh. sekarang melipat. Dush... beratur baju kering di kawasan melipat. Letih kakak-kakak abg abg melibat baju dari yg luar sampai ke dalam. dari yg sensitif sampai tak sensitif. Huhuhu saya pernah dapat G-String... pening nak lipat macam mana. Maklum lah saya tak pernah pakai... jadi tak tahu lah nak melipat. Tapi seronok ada kedai dobi. Time ni la belajar pakaian perempuan dan nama pakaian-pakaian pelik ni. Dah lipat-lipat, nak susun baju dalam plastik. dah susun-susun dan seal dgn celotape, ada lak baju tertinggal. Bukak balik, susun balik. Dah settle, susun plastik penuh baju tu kat rak. Selesai kerja, membasuh... sekarang menunggu pulak customer ambil dan bayar penat lelah kita. Bila nasib baik, hari yg di janjikan dapat payment. Kalau tak sebulan... baru jumpa org yg hantar tu...

Jadi perjalanan kedai dobi ni tak la sesusah mana. Senang jer bagi mereka yg baru belajar nak belajar buka kedai dobi. Yang amat penting kita kena buat procedure kita sendiri dan belajar memahami procedure kedai agar boleh di implementkan pada pekerja. Bila pekerja dah tahu, boleh jadi cam saya, tak yah duduk kedai, kedai boleh berjalan. Cuma bila ada masalah dari customer baru la tahu ada masalah.. hehehe... dunia... mana bisa lari dari masalah. Eh... oklah, saya perlu jumpa client utk job baru IT saya. Jika berkesempatan, saya akan menulis lagi. Kalau ada yg nak saya bercerita tentang apa-apa yg berkaitan dengan dobi, bagi tahu lah. saya boleh sharekan sedikit sebyk ilmu yg saya ada. Oklah... wasalam...

No comments:

Post a Comment

Followers

PROFEZ Visitors