Sabun dan Softener BIO PROFEZ (Bercirikan tumbuh tumbuhan)

MENJAGA, MEMBERSIH & MEWANGIKAN FABRIK ANDA

Sunday, October 10, 2010

Permasalahan Kedai Dobi

Salam Teman-teman sekalian,

Banyak emails yg saya terima bertanyakan "Mcm mana nak buka laundry?" "Seronok tak ada laundry business?" "Ape msein yg diperlukan?"... tetapi pernah tak terfikir permasalahan yang bakal dihadapi oleh bakal pengusaha?

Kalau nak ikutkan, dengar daripada para penceramah perniagaan dobi, semuanya indah. Semuanya hebat. Jadi bagi orang yg ingin memulakan perniagaan dobi semuanya bersemangat. Bukan? Hehehe. Tujuan asal saya bukan nak menakutkan semua yg minat dengan dobi. Cuma mahukan mereka yg ingin berniaga servis seperti dobi ini minat dan bersedia dalam apa sahaja hal yg bakal mereka hadapi.

Kalau tanya penceramah yg menawarkan sijil, sikit jer masalah. "Setiap perniagaan ada masalahnya". Yea amat betul. Akan tetapi tahap masalah yang dihadapi sangat berbeza bila melibatkan servis utk orang ramai. Servis dalam dobi melibatkan kebersihan, wangi, menjaga amanah orang ramai dan ketepatan masa. Ramai yg tidak tahu yg dobi merupakan perniagaan servis yg mudah jika kita mempunyai lebih daripada 2 tangan. Hehehe. Alien jer yg ada lebih daripada 2 tangan. Maksudnya, jika anda dulu bekerja dengan 2 tangan, anda perlu adakan lebih daripada 2 jika menjadi pengusaha dobi. Anda tidak boleh bergerak bebas, anda terikat pada janji dengan org ramai, anda terpaksa menjaga kualiti pekerja anda, anda terpaksa menanggung kos-kos yg terlibat dan banyak lagi.

Bagi sesetengah pengusaha dobi, kos adalah perkara kecil. Especially mereka yg kuat dari segi kewangan atau pun telah lama mengusahakan dobi. Juga bagi mereka yg suka menjadi "Jambatan dan Tol" iaini mengambil untung atas kesusahan pengusaha dobi. Bagaimana pula bagi mereka yg ada masalah dengan kewangan atau kurang dana tambahan utk bertahan? Bagi orang "Senang" yg mendengar rintihan pengusaha yg meminta bantuan kewangan ni selalunya akan bercakap "Jangan bergantung pada bantuan la...". Sebbnya mereka ni sedang duduk di atas. Cuba bagi mereka duduk ditempat orang susah ni... huhuhu... Tak nak nye dorang ni. Budget kurang merupakan kesusahan yang selalu timbul dikalangan pengusaha dobi Bumiputra. Ye lah... kita didik selepas University, kerja dengan syarikat-syarikat besar. Cari pekerjaan yang stabil. Takut kepada kegagalan dalam perniagaan. Jika kita punyai sedikit budget selepas kedai dibuka, anda perlu memainkan peranan "Lebih daripada 2 tangan konsep". Susah jer bunyinya utk hadapi masalah kedai dobi. Betul, Dobi kalau anda tidak bersedia mempunyai masalah, anda akan tidak dapat tidur malam dengan nyenyak.

Jangan hairan anda terpaksa menggunakan back up money utk cover perbelanjaan anda. Dan jangan hairan, ada kalanya, ape yg anda budget untuk 6 bulan cuma bertahan kurang daripada 3 bulan. Ini ada kaitan dengan janji anda tadi pada org ramai dan amanah. Masa ni lah anda terpaksa bayar pampasan, ganti rugi, kos sabun, stok tambahan dan sebagainya. Yea ke ni...? Kalau anda cuai... ini lah akibatnya. Tapi jangan hairan, dengan berhati-hati pun kekadang kita akan buat "silly mistake". Hati-hati tatkala anda anda berhati-hati ada yg mengambil kesempatan... "Bad Customer".

Bila dalam keadaan kerja banyak, costing akan bertambah. Jika anda melambatkan bayaran bil2 anda, hehehe masalah akan bertambah untuk anda. Tiba-tiba pulak bil elektrik air naik. Adeh... mula la bertambah perkara yg nak difikirkan. Tiba-tiba pekerja gaduh sesama sendiri. Sorang lari... merajuk. Adeh bertambah pening. Tak selesai masalah pekerja, datang customer baik anda mengatakan seluar dia hilang. Cari punya cari... tak jumpa... Dalam fikiran, abis la nak kena ganti. Tengok tarikh, alamaks, "it sewa payment time"... check akaun, adeh... tak cukup la pulak... time ni nak pikir, mana nak cekup duit tambahan. Orang yang "BODOH" akan cari "AH LONG" (seriusly ini adalah business killer). Kalau nasib ada partner kamu yg kerja, duit gaji partner jadi taruhan. Adeh... Kalau dah kawin, ada anak... mcm mana nak feed my family? Pergh... gila oh gila.

Datang lak Aidilfitri menjelang tiba. Alhamdulillah, baru kurung utk dry clean berlambak masuk. Semua berkilat... sampai lupa nak kenal kain. tiba-tiba, baju kurung yg anda expect utk turun warna bertindak merosakkan baju yg lain. Argh... baru nak tidur lena... tambah balik masalah. Duduk la berfikir nak selesaikan masalah, datang pulak penguatkuasa minta lesen perniagaan... Lesen lepas... lesen gantung banner... KANTOI!!! Merayu pulak..."Tolong la encik, saya belum mampu nak bayar lesen RM25 ni... bagi la saya peluang" Nah!! dapat amaran daripada budak-budak penguatkuasa. "LAST WARNING!". Huhuhu.. bila hidup dapat aman sikit.

Dah penat setahun buka kedai, nak merasa rehat sikit. Dapatkan pekerja tambahan. Bertambah kos RM600 - RM700 utk sorang pekerja. Ingat boleh selesai masalah kerja yg tertangguh, baju bercampur aduk. Tak... bertambah lagi... first month ramai lak yg tanya baju seluar mereka. second month kurang tapi masih ada. Masih ada bulan seterusnya. Rasa macam nak charge ikut helai jer. Tapi Customer kedekut. Saya pun sebenarnya. Nak murah tapi berkualiti. Byr basuh RM5.00 hilang seluar RM90. Berbaloi tak bayar? Hahaha... Funny but true. Tension-tension.

Banyak masalah yg pasti timbul. Tapi sebenarnya, adakah kita bersedia utk cabaran diluar dugaan. Adakah kita mampu hadapinya? Kuat kah kita menjalankan tanggungjawab kepada orang ramai. Permasalahan ini lebih derita kerana orang cari kita siang dan malam. Kalau business project, time weekend, orang tak ganggu. Tapi dobi tidak. Even weekend pun org sms. Nak saya tambah cerita, tapi perut dah lapar... Insyallah saya sharekan pengalaman hebat mempunyai kedai dobi... Adakah anda mampu mengubahnya?

No comments:

Post a Comment

Followers

PROFEZ Visitors