Sabun dan Softener BIO PROFEZ (Bercirikan tumbuh tumbuhan)

MENJAGA, MEMBERSIH & MEWANGIKAN FABRIK ANDA

Friday, March 5, 2010

Kesibukan dan Keletihan yang berbaloi

Salam sahabat sekalian,
Dah lama tak menulis dan memberikan ilmu yang baru. Alhamdulillah, kerja amat banyak dan kursus sentiasa berjalan. Nak mengeluh sudah terlambat. Nak tak nak kena teruskan. Hah! Ape sebab nak mengeluh kan? Semua benda berjalan lancar. 15% cita-cita saya nak menolong orang Melayu berniaga telah terlaksana. Dah setahun bukak kedai baru 15%. Hahahaha agak slow usaha saya ni nampaknya. Dulu memang saya pegang Iron ni. Sekarang sudah tidak lagi. Expertnya pekerja saya sampai qualiti saya boleh diaorang absorb. Ape yang penting "KERJASAMA" hahaha. Ape yang penting cara kita nak didik pekerja. Itu sahaja. Student-student saya sekarang dah tahu dah rahsia kejayaan saya dalam hal mendidik dan melatih pekerja. Especially dalam hal menggosok. Kalau nak diterangkan melalui penulisan adalah amat sukar kerana anda semua tak dapat tgk live saya sebagai seorang lelaki yang memang malas menggosok, menghasilkan hasil gosok yang cantik dan menarik. (Wah! Puji diri sendiri nampak?) Sekarang, bukan sahaja saya, bahkan student-student saya pun dah memuji hasil gosokkan mereka sendiri. Hahahaha.
Menggosok bukan sahaja memerlukan kesabaran malah skill dan teknik yang betul. Kalau dah tahu menggosok, pastinya tahu bagai mana cara menggunakan wap untuk baju-baju seperti coat, kain lembut yang mudah terbakar dan sebagainya. Seluar, ada orang suka menggosok seluar menggunakan iron dan ada yang suka wap. Ada yang suka gosok sampai ke bahagian pinggang dan ada yang suka bahagian punggung sahaja. Terserahlah. Yang penting, perkara asas yang saya sebutkan kat atas tu anda semua ada. Mesin wap yang saya ada ini bukan lah semahal yang di jual oleh supplier-supplier mesin tetapi sudah cukup memberikan khidmat yang saya perlukan.

Seorang sahabat saya baru sahaja belajar menggosok seluar dengan seorang mejar tentera. Gosok sampai ke pinggang. Katanya Alhamdullilah, ramai yang suka. Kalau tuan-tuan pengusaha dobi tahu caranya dan buka dikawasan tentera, apa salah mencuba? Insyallah ramai lagi para tentera datang kekedai anda! (Tips ni)
Penyusunan kerja. Benda ni kalau tak tengok selalu, mesti tunggang langgang dibuatnya. Pekerja ni ada yang bijak mengurus kawasan ada yang suka buat derk jer. Bila kerja dah bertangguh, mesti macam kapal pecah. Student saya Aisyah pun terperanjat tgk gerak kerja yang tunggang langgang ini bila kita buat tak tahu hal kedai. Saja saya biarkan supaya student-student tahu akibat kalau ambil tak kisah pasal kedai masing-masing. Jangan biarkan ia berlaku kerana ini akan mengakibatkan, baju yang sepatutnya siap hari ini, tak siap. Time tu lah kena marah dek customer. Time tu lah baru nak marah pekerja. Hahahah...

Oh yea, susunan kerja yang saya maksudkan melibatkan semua termasuk menggosok dan dry clean bagi yang ada mesin. Susah nak kata. Benda ni akan berlaku jika kita leka. Leka tengok banyak orang hantar ke kedai anda. Leka tengok sales naik semacam. Time ni lah kita akan terduga jika tidak berhati-hati.
Langit tidak selalu cerah. Customer juga tidak selalu hantar. Tengah syok-syok dapat hari-hari penuh kat kedai, ada juga sehari dua dapat sedikit macam dalam gambar ni. Time ni pasti kita semua gelabah. "Ape hal orang tak ramai hantar ni?" Dalam kepala pikir macam-macam. Orang hantar jin lah, customer tak puas hati dengan servis kita lah, macam-macam lah. Ada kala semua ini dugaan dari Allah supaya kita beringat yang rezeki yang dia bagi tu dia boleh tarik bila-bila masa jer. Jadi jangan lah kalian lupa berdoa. Lepas solat waktu, amalkan ayat seribu dinar dan tadah tangan minta padaNya dalam bahasa Melayu. Minta ampun dulu kemudian "Limpahkan la kurniaan rezeki mu yang melimpah ruah, dan jauhkan aku dari orang yang berhasat dengki. Berikan aku ruang untuk memberikan khidmat terbaik untuk mereka yang memerlukan. Sesungguhnya Engkaulah yang Pengasih, Pengampun, Maha Kaya lagi maha Adil."
Tup tup... Nah!!! Rezeki macam ini mungkin tiba di kedai anda. Kelakar pun ada. Takut pun ada. Kelakar sebab ada yang tak mampu disiapkan. Takut bila kena marah sebab janji nak siapkan tapi tak siap. Hahahaha... jadi macam tu la dunia. Ada kita dan ada Tuhan. Sesungguhnya nak berjaya tu banyak cabaran. Buangkan perasaan hasat dendam dan dengki... nescaya Allah akan batu kalian.
Kat sini saje nak tunjukkan gambar baju istiadat yang seorang hamba allah ni hantar. Mak ai... cantiknya baju... putih dan bersih. Sekian, semoga yang baik dijadikan iktibar dan yang jahat dijadikan tauladan... Wassalam..

No comments:

Post a Comment

Followers

PROFEZ Visitors