Sabun dan Softener BIO PROFEZ (Bercirikan tumbuh tumbuhan)

MENJAGA, MEMBERSIH & MEWANGIKAN FABRIK ANDA

Thursday, March 11, 2010

Coretan Setahun Kedai Dobi LAMAN AMPAIAN

Sejarah membimbing kita supaya kita memperbaiki diri. Sesetengah orang melabelkan sejarah itu adalah kenangan yang tak sepatutnya di kenang. Sekelip mata, apa yang saya pernah paparkan sebelum ini telah pun menjadi sejarah. Dari sebuah kedai yang kosong, saya ubahkan menjadi sesuatu yang memberi keuntungan pada diri saya dan orang yang bekerja dengan saya.Dari hanya sebuah rangka menjadi sebuah ruang kedai yang indah bagi saya dan isteri. Bayangkan betapa takut dan gementarnya kami pada awal pembabitan dan pembinaan kedai dobi kami. Melihatkan kos yang kami keluarkan, melihatkan pembangunan ubah suai kedai juga telatah kontraktor kami seharusnya cepat lemah semangat. Jika anda pernah menghadapi situasi ini, pastinya anda faham. Dah lah nak buka kedai, dah melabur beratus ribu, terfikir pulka di kepala, nak ke agaknya orang datang kedai aku. Sigh!Melopong bila tengok luar kedai. "Ape benda agaknya yang sesuai aku letak kat depan ni?" Macam macam idea terkeluar. Mulalah nak menamakan kedai. Daripada Purple Laundry, ke Backyard Laundry dan akhirnya pilih Clips Laundry. Wah!!! Happy nya bila nama dah decide. Dah cantik cantik mendesign (Sendiri bikin...) Datang pulak masalah. PBT kata nama bahse Inggeris ni tak boleh pakai untuk signboard kedai kami. ADUH!!! Kami nak gak nama ni!!! PBT suh kami dapatkan trademark kat intelektual ape tah nama tempat tu... Selidik punya selidik dah macam nak register satu KFC baru. PERGH!!! Dah la nama tak ber bin kan Dato' jadi mengalahlah pada situasi. Cari nama baru... Itupun akak yang duduk kaunter PBT tu bleh plak cadang PROFEZ Laundry kerana nama syarikat PROFEZ HOLDINGS SDN BHD. Adeh!!! Memacam lah dugaan. Bila anak muda macam kami ni nak buka business... kena lekehkan macam ini agaknya rupa. Atau, kami jer yang terkena.Namun dengan NEKAD, kami letak gak Kedai Dobi LAMAN AMPAIAN. Kata hati "Peduli ape aku... duit aku... usaha titik peluh aku... kenapa orang lain nak tentukan nama business aku?" Dalam takut juga kerana salah, kami letak jer nama Laman Ampaian dgn harapan nanti nak register Enterprise. Dah Setahun... baru lah LAMAN AMPAIAN SERVICES diregisterkan. Aku hairan lah PBT ni. Walaupun dah besar gedabak bahasa Malayu Kedai Laman Ampaian diletakkan di signboard, dia nak gak persoalkan perkataan kecil bahasa inggeris tu. Adeh... Duit tu wahai Tetuan PBT. Asalkan kami guna bahasa Melayu udah ler... setakat perkataan kecil tu tak boleh ke minta abaikan. Bukannya banyak sikit sangat. Dapat lak surat merah amaran dari PBT. Keluar semua akta mereka yang membolehkan kami di saman. Adeh!!! Susah nye nak meniaga. Dah lah buka kat tempat orang kaya, ramai pulak bangsa tiong hwa, konon nak nampak internasional, dah di Melayu kan betul betul kedai kami ni. Nasib nasib...Kalau ikutkan masa mula buka tengok kat depan ni kosong jer. Masa kami tengok gambar ni mula mula, dalam kepala cuma terfikir, boleh ke penuh depan ni suatu hari nanti. Kalau penuh ni sebb baju sendiri atau orang lain punya? Macam macam bermain kat aqal fikiran ni. Tapi pasal nama, sekarang pasal dalam kedai. Itu belum lagi cerita bab nak hias. Kalau orang pompuan ni tuan tuan, tak abis abis nak hias. Nak bubuh gambar itu lah, nak gantung cermin lah, Adeh... mengeluh lagi la nampaknya.Tup tup... Minggu pertama yang indah. Buat kerja macam siput. Mana taknya, nak praktik benda baru. Belajar membasuh sendiri, menggosok teknik sendiri, dry clean jer ambil ilmu orang. Dapat plak baju jaket sejuk, pergh... "Macam mana nak Dry Clean benda alah ni?" Pergh... puas tanya balik supplier mesin... punya pekerja... sikit sikit curi ilmu. Then mula lah tengok tempat gantung mula penuh. YES!!! Dalam hati. Dah mula banyak yea yea... gembira sakan... Walaupun sehari sales RM15.70 jer... hahaha "Atleast ada sale..." pujuk hati. Dalam bulan pertama, 3 hari tak de orang datang. Adeh... macam mana lah nak survive ni. Tgh minta tolong SMIDEC, masih tak de khabar berita... TOLONG!!! Solat nangis nangis minta jangan la kami kena bungkus business...Ok lah... doa kami yang berduyun duyun itu didengar. Benar kata Tun Dr Mahathir, Melayu mudah lupa. Pernah sekali terlupa akan amal ibadah. Yealah bila orang banyak hantar, hati gembira sampai lupa Solat, lupa berterima kasih, lupa nak berdoa lepas solat, lupa segalanya... Sampai Allah tunjukkan pada kami yang segala yang diberikan itu perlu diingati, perlu di agihkan, JANGAN lupakan NYA... Jangan bongkak... keluar satu persatu masalah, pekerja cuai, baju rosak, baju tercampur (Walaupun 1 customer 1 mesin). Pelik tapi benar. Time tu mula terfikir masa mula mula susah dulu, dari kosong sampai penuh Allah berikan rezeki. "Kenapa aku tak tetap IMAN? Kenapa aku lupa pada NYA?" semuanya berlegar di fikiran. Bila dah penuh, lupa pula nak berterima kasih, bersedekah dan beramal. Teruk betul perangai. Masa susah cari DIA dah senang lupa diri... Setelah tersedar, kami mula kembali ke jalan yang benar. Jalan yang patut kami lalui sejak dulu. Allah itu maha adil dan saksama. Dah ingatkan DIA juga kembalikan semula, agar sentiasa ingat pada yang lain. Kami mula sedar bahawa rezeki itu adalah milik semua manusia. Dari seorang pekerja, kami tambahkan kepada 5 orang kini untuk membahagi rezeki, menolong orang susah.
Perubahan demi perubahan kami lakukan dengan rezeki yang diberi. Dari guna rak RM18.00 sampai beban yang ringan sehingga berat beban kami gunakan, sampai ke tahap difikirkan perlu mengubah keadaan. Pelanggan kami yang terawal En Zaman antara orang yang senyum melihatkan perubahan itu. Sesekali teringat masa pertama kali jumpa beliau, ayat pertama "Ni kedai saudara ke?" Hahahah... Manis... manisDah ada lebih sket, kami tambah rak besar, RM18.00 kini berharga RM125.00. Hah, masa ni, jangan kata sahabat saya En Zaman jer, malah customer lain pun bercakap... "Wah, u punya bisness sudah maju haa..." Hihihi malu nak akui... kekadang akaun tarak duit gak. Almaklum, membeli ape yang tak de...Bila dah tahap nak bertukar tu, mula lah di tambah dan ditambah lagi. Rezeki dah mula datang dengan kencang. Dulu sehari RM1.10 hinggit pun pernah, sekarang pernah juga rasa sehari RM800.00. Ingatan padaNYA tak pernah luntur. Takut di tegur lagi. Tapi kalau kekadang terlalu pack, terlepas juga... contoh sedekah sedekah pada Masjid, berdoa dan selawat. Benda benda asas ni yang mengajar kita supaya berkhidmat dengan lebih baik dan dengan hati yang bersih.
Syukur rasa di hati, dari sebuah kedai yang penuh dengan hati dan harapan, kedai yang penuh dengan cita cita, penuh dengan angan angan kini bukan sahaja penuh dengan baju malah penuh dengan pujian... komplain tetap ada lah... "Wangi sangat lah..." "I tak mau plastik lah" "Jangan campur baju putih I dengan baju warna yea"... Malah pendapat macam mana nak lebih maju.Maka, kami kumpulkan dan satu kan sehingga termampu (PINJAM adik beradik) buat cermin depan kedai demi keselamatan baju orang ramai. Puas kami harungi hujan, angin, sampah sarap, ribut, anjing berlegar depan kedai, budak budak sekolah dok main loceng kami... adeh... bila dah ada cermin depan ni, confident pelanggan bertambah... melimpah melimpah... Betapa susahnya kami nak bina impian... tunggu bantuan dari badan yang berjanji suatu dahulu sampai TAK DAPAT... kami terpaksa pinjam adik beradik. Bukan nak lepas geram, tapi benda realiti atas kesusahan kami. Kami susah payah menaikkan kedai, ada pulak undang undang ber akta ni... Dapat pulak pelanggan MELAYU yang baju dress singkat harga konon RM300.00 walhal RM29.90 yang jenis manik murah, kain macam alas meja pengantin hantar dry clean. Kena chemical dry clean, warna manik yang macam perempuan punya qutex yang di sapu atasnya luntur. Kita cakap bebaik, habis sumpah seranah diberi... Itulah semuanya satu pengajaran...
Akhirnya, setelah berusaha sendiri, LAMAN AMPAIAN telah berumur 1 Tahun... Selamat Hari Jadi LAMAN AMPAIAN...

5 comments:

  1. tahniah atas kejayaan tuan..saya baru nak belajar buka dobi layan diri...moga dipermudahkan

    pak wattan

    ReplyDelete
  2. Insyallah... bila kita buat kerja dengan jujur... Allah akan beri balasan yang setimpal..

    ReplyDelete
  3. Bagus rosslinihan... semoga anda juga berjaya

    ReplyDelete
  4. Tahniah... saya pon nak buka gak dobi, baru nak start....

    ReplyDelete

Followers

PROFEZ Visitors