Sabun dan Softener BIO PROFEZ (Bercirikan tumbuh tumbuhan)

MENJAGA, MEMBERSIH & MEWANGIKAN FABRIK ANDA

Friday, January 1, 2010

Perihal Pekerja

SALAM TAHUN BARU 2010 untuk semua
Sekelip mata 2009 telah pun kita tinggalkan. Masa juga telah banyak merubah segala keadaan. Termasuklah kedai dobi saya. Ada kala nak juga ubah posisi dalam kedai. Maklumlah, saya seorang yang cepat boring tengok susunan sama sepanjang tahun. Walaupun pada dasarnya memang sentiasa berubah tidak mengikut masa, tapi saya masih kurang puas hati.
Perjalanan Laman Ampaian baru selangkah, tetapi amat memberansangkan dikala ini. Setelah bulan kesusahan kami lepasi, berbagai dugaan lain juga tidak terlepas hadir dalam operasi Laman Ampaian. Dalam konteks kali ini, ingin saya sharekan dugaan mengenai pekerja.

Tidak semua perkara mudah dalam mengurus kedai dobi. Untuk mendapatkan quality service yang cemerlang pemilihan pekerja juga mesti dibuat secara rapi. Pekerja pekerja saya di Laman Ampaian adalah pekerja yang tahan dengan kecerewetan saya dalam penghasilan kerja. Saya kena pastikan mereka bekerja dengan baik kerana saya ini tidak suka kerja kerja sambil lewa. Saya juga tidak suka orang menentang kehendak saya. Jadi, kalau pekerja saya itu seorang yang tidak bersemangat dan lemah dalam berfikir, saya akan berhentikan serta merta. Alhamdulillah saya masih belum pernah buang pekerja.

Kalau perihal pekerja ini, memang susah nak di gambarkan. Pelbagai karenah dan perangai. Dari yang pemalas, bekerja macam robot, dan yang berkira segala hal. Pekerja Melayu sudah byk saya gajikan, namun mereka ini tak kekal lama. Orang Melayu ni semua nak kerja ofis walaupun belajar setakat SPM dan PMR. Kekadang rasa marah dibuatnya sebab kalau nak minta kerja kat kedai dobi, jangan la harapkan kerja macam kat pejabat. Lepas dah sejam, lari balik sebab tak tahan pegang setereka. Hm... no wonder ramai taukeh cina ni ambil pekerja "Internasional". Senang nak suruh dan kalau nasib baik kuat bekerja.

Setakat ini seorang pekerja Melayu je yang bertahan dengan kerja ni. Saya jaga dia seperti adik saya sendiri. Walaupun terlalu banyak yang perlu dia belajar, tapi saya berharap saya boleh menggajikan dia dengan gaji yang besar suatu hari nanti. Saya masih mengajar dia tentang shop management kerana saya mahu dia menjadi manager di kedai saya. Setelah 5 bulan bekerja dengan saya, dia telah banyak belajar menahan perasaan gemuruh dia pabila menempuh masalah. Kena MARAH? Hm, memang banyak kali dah. Tapi yang amat bagus nya dia ni, dia belajar dari kesilapannya.

Seorang lagi pekerja Melayu saya ni adalah adik sepupu saya. Slot ni memang saya ada peruntukkan untuk adik beradik dan sepupu sepupu saya. Kenapa? Di sini lah kita bleh start didik ahli keluarga agar sentiasa bertanggunjawab dalam kerja. Kalau kita tak mulakan, esok lusa bila mereka bekerja rasa tanggungjawab itu tak lahir dalam diri mereka. Apa pun ini adalah usaha saya agar ahli keluarga juga berjaya dalam hidup mereka. Well, bukan semua dapat. Selected ahli keluarga sahaja. Ini pun perlu screening. Yang dah tak boleh di bentuk buat ape di beri kerja.
Saya juga ada 2 lagi pekerja buruh yang kuat bekerja dan masih bekerja untuk saya. Saya pernah ada 2 pekerja Indon sebelum ini dan sekarang keduanya dah berhenti. Mereka ni tuan tuan kuat berlakon. Tapi nasib saya ni baik agaknya kerana tiada benda yang hilang. Mereka jujur tapi sesama mereka pun boleh gaduh. Kelakar pun ada bila kenang kan balik.

Yang sekarang ni, memang kuat bekerja. Arahkan aje, memang settle kerja2 kat kedai. Kalau nak cari pekerja mesti yang rela mati untuk kita. Itu paling istimewa. Kalau setakat kerja nak dapat gaji tu, baik buang aje. Cuba bayangkan, kerja tak siap, sanggup datang awal keesokkan harinya untuk buat kerja. Mana nak dapat macam ni. Best gila. hehehe
Saya ni seorang yang lembut hati juga. Setakat ni dah 2 kali saya naikkan gaji pekerja saya. Saya sedang planning nak naikkan gaji manager kedai pula lepas ni. Bonus kalau boleh bagi sikit2. Maksud saya bagi target sales kena achieve. Sales kedai dobi bergantung pada hasil kerja mereka ni. Kalau kerja bagus, sales bertambah. So, saya setkan pada mereka. Jadi secara tak langsung, saya tak perlu risau akan kualiti kerja. Yang pasti saiapa tak nak dapat extra duit kan?
Kenaikan gaji juga ada kena mengena ngan sales dan performance. Saya selalu umpan mereka. 3 bulan buat kerja tanpa ada complain dari customer dan sales bertambah RM1500 setiap bulan ada kenaikan gaji. Bole ke dapat kenaikan macam itu? Untuk pengetahuan semua, sudah 3 bulan sales saya pernah rasa naik sebanyak RM1500.
Apa pun yang penting dalam menjaga pekerja ni, semua kena ada. Tegas dan Tolak ansur. Jangan bagi mereka pijak kepala tetapi jaga mereka seperti anak sendiri. Pastinya, anda boleh control mereka ni. Oklah, celoteh dah panjang sangat ni. Kalau saya punya masa, saya akan buat coretan lain... Sekian, wassalam.

No comments:

Post a Comment

Followers

PROFEZ Visitors