Sabun dan Softener BIO PROFEZ (Bercirikan tumbuh tumbuhan)

MENJAGA, MEMBERSIH & MEWANGIKAN FABRIK ANDA

Sunday, January 31, 2010

Marketing Strategy and Planning

Salam Februari 2010 kepada teman-teman sekalian.
Kalau ikutkan dah hampir setahun Laman Ampaian beroperasi secara sendirian tanpa apa-apa bantuan grant kerajaan yang kami kejarkan. ("Bagus la kalau macam tu..." kata org)(Sigh!) Perit dan Letih telah pun kami lalui tanpa rasa menyerah kepada takdir.
Kecewa, marah, dan semua yang tak baik dalam hati itu kalau ikutkan dah boleh setinggi Gunung Kinabalu yang kat Negeri Sabah tu (Rindu pula rasa pada my parents yang sekrg kena transfer kat Kota Kinabalu). Nak pula bila dengar bantuan itu ini dalam radio. (Sigh!)
Apa pun bukan ini yang nak saya kongsikan pada kalian semua. Saya ingin berkongsi tentang marketing strategy yang perlu anda ada untuk bersaing secara sihat dalam industri dobi. Perkara ni byk telah dibangkitkan oleh kawan-kawan yang hantar email, ni yang kat sebelah kanan ni pun ada tanya (Salam perkenalan Korie!!) dan through sms. Ok lah. Untuk memberikan gambaran yang terbaik untuk kalian semua, dan rahsia kecil saya dalam marketing, kali ini saya rungkaikan serba sedikit bagaimana nak tarik pelanggan secara baik dan tidak melukakan hati competitor (walaupun sebenarnya, competitor pasti marah).
To be honest, sebagai pengusaha kedai dobi anda pastinya berada di kalangan competitor yang hebat-hebat diluar sana. Dari yang dah ada Franchise sampai lah yang dah ada 2 3 malah 10 kedai dobi cawangan. Well, perlukah anda takut pada saingan?
Adam Smith seorang economist mengatakan saingan ini adalah merupakan tindakan ramai individu atau syarikat syarikat yang berjuang secara sihat untuk mendapatkan kuasa dalam market untuk menjual, membeli barang dan khidmat servis.
Orang yang berjaya dalam saingan bagi saya memenuhi criteria utama yang disebutkan oleh Adam Smith iaitu bersaing secara sihat. Untuk bersaing secara sihat, seseorang itu perlu hilangkan penyakit hati seperti, iri hati, sakit hati, panas hati dan macam macam lagi yang berkaitan dgn hati. Kemudian perlu menanam perasaan USAHA iaitu usaha meningkatkan produktiviti, kualiti, servis dan layanan baik pada semua pelanggan (Jgn double standard!!!).
Mesti kalian semua tertanya-tanya ape sebenarnya yang saya ingin sampaikan ini. Lain orang tanya panjang lebar sangat celotehnya. Kalau anda bukan orang yang sabar itu, maka, INSYALLAH, impian anda untuk menjadi seorang pengusaha dobi yang berjaya PASTI GAGAL. Seperti yang saya katakan awal dulu, kesabaran dalam menjaga dobi ini amatlah di perlukan.
Ok, kalau ikut kan banyak cara untuk buat marketing. Akan tetapi nak jadi satu kedai dobi yang orang highlight dikalangan kedai dobi pesaing macam mana? Macam gambar di atas. Kalau anda boleh jadi Merah dikalangan yang Putih pastinya orang pilih anda sebelum ke kedai lain bukan? Interesting nya... ironiknya its not that easy.
Pastinya anda rasa "Kalau aku sorang buka kedai dobi kat sini mesti aku kaya cepat... hahahaha!" SILAP sedara sekalian. Tahu tak kalian semua, ada customer sejauh Valencia (Sg Buloh) dan Rahman Putra (Sg Buloh) datang ke kedai saya? Malahan ada yang datang dari Kepong semata-mata suka akan servis yang saya tawarkan. Yang dah pindah Jalan Duta pun datang balik utk servis saya. (BERLAGAK betul mamat ni kan?) Jangan salah anggap ya kengkawan, saya cuma ingin anda juga berjaya memikat pelanggan sampai rindu untuk dapat servis anda... (wah..cam erhem erhem lak ni... hikhikhik)
Kebanyakkan orang melayu yang buka kedai dobi cuma berpandangan seperti lelaki di atas. Sebab itu kekadang sekejap jer bertahan. Selalunya juga tidak peka terhadap kehendak orang ramai. Jangan fikir pelanggan MELAYU semata-mata. Fikirkan nak pikat pelanggan kaum CINA, INDIA, dan lain... (Kitakan nak kejarkan prinsip 1Malaysia).
Terkenang saya quote seorang lelaki yang memberikan kursus dobi pada saya dulu, "Kalau buka kat market MELAYU pasti akan success!". Mungkin certain area yea. Tahu tak, dari survey saya di area yang berpenduduk kaum CINA yang ramai ini mereka katakan yang orang MELAYU basuh bersih (Certain-certain kedai dobi melayu laaa...). Mereka percaya, yang orang melayu yang rajin solatnya ni, akan cuci pakaian seperti pakaian mereka bawa ke solat. Jika Anda boleh pastikan ini, saya pasti ada dikalangan kaum lain ini akan menjadi marketing tools untuk anda. Tak percaya?
Tools yang macam mana? Soalan itu anda sebagai pengusaha perlu tahu macam nak buat. Tak pernah buat marketing? Hm... Oklah, untuk permulaan, bunting, banner brochure itu amat penting. Pada awal pembukaan Laman Ampaian, saya cuba elakkan banner, brochure, bunting kerana kosnya dan macam-macam legal permit perlu saya bayar dan buat. Dari 10,000 penduduk cuma 50 aje yang akan perasan. So, siapkan wang utk pengiklanan yea. Kalau anda seorang yang hebat, 1 bulan sudah cukup untuk kenalkan anda dalam satu brochure, banner dan bunting.
"Hmm saya dah buat dah... tak jadi pun..." fikirkan ape yang anda tulis dalam iklan anda tu? Fikirkan... Kalau yang baru buka, gunakan tools pengiklanan tu utk bagi orang FREE GIFT! Nak contoh? Wah... best nya korang... Nak Saya ceritakan semua ke? Buatlah, Dobi baru di buka! Pelanggan baru yang tunjukkan brochure ini akan dapat diskaun berapa percent? (Untuk beberapa item sahaja) FREE 1 kilo? Ah... pastinya ada lebih creative kan? Susah ke? Tak perlu color brochure pon...
INGAT!!! Jangan buat lebih dari satu promosi dalam satu masa. Jangan buat promosi terlalu kerap. Jangan lukakan hati pesaing anda. Jangan bermain dengan HARGA!! Rezeki yang ALLAH kasi tu perlu di kongsi bersama. Anda tamak, anda akan rugi. Banyak perkara baru yang anda akan belajar. Jadi, jangan gelojoh!
Senyum dan manis mulut juga adalah satu marketing tools yang baik. Bukan kena bayar pun. Concern tentang orang punya needs. "Think what you want from your own service" Kalau anda berfikiran seperti customer dan manis mulut, anda pasti di gilai semua mak2 orang, akak-akak, Datin-datin, anak dara orang malah Dato-Dato pun akan sentiasa suruh driver dia hantar baju kat anda.
Akhirnya, yang benar-benar membuatkan anda punya marketing berkesan adalah ISO anda dalam buat kerja. Motto saya "Membersihkan baju orang seperti kita membersihkan baju kita sendiri." Applied to orang-orang yang pembersih dan pentingkan kesihatan diri. Jadi, bila mengajar pekerja, benda ini saya terapkan. Alhamdulillah saya bersyukur kerana rezeki itu sentiasa datang mencurah-curah. Bjiak berkata dan ada ilmu, orang pasti suka anda...
So, saya tak boleh la berikan tips yang berlebihan. Nanti kamu semua jadi pengusaha ikut telunjuk orang. Jadi, membaca dan cari idea-idea yang tak menggangu pesaing anda adalah perkara yang boleh membuatkan anda seorang yang amat berjaya. Ape tips yang saya bagi ini untuk anda tambahkan idea2 bernas anda tu aje. Saya tahu, anda pun seorang yang bijak. Kerana orang yang bijak dia berani hidup dengan titik peluhnya sendiri bukan bergantung pada orang lain.
Baiklah, sampai di sini sahaja buat kali ini. Insyaallah jika ada kelapangan saya akan menceritakan perkara-perkara yang kalian fikirkan perlu. So, jangan berhenti menulis dan memberi komen. Saya sentiasa membaca dan cuba menjawab persoalan anda. Kepada mereka yang ingin bertanya secara detail, sila email kan kepada saya di laman@profez.com.my. Certain ilmu perlu di rahsiakan dan certain boleh dikongsi. So, jom join training saya... saya bagikan semua tips2 yang saya gunakan.
Assalamualaikum... Selamat Menyambut Hari Wilayah!!!

1 comment:

Followers

PROFEZ Visitors