Sabun dan Softener BIO PROFEZ (Bercirikan tumbuh tumbuhan)

MENJAGA, MEMBERSIH & MEWANGIKAN FABRIK ANDA

Tuesday, November 24, 2009

Menjadikan Angan-angan ke Realiti SR2

Salam kembali,

Baiklah, saya sambung kembali ceritakan pengalaman perit manis dalam usaha untuk mempunyai kedai dobi...

Setelah berhempas pulas menyelesaikan perihal lesen, signboard, kedai, iklan, setup mesin, renovation dalam kedai, perabot, computer, system setting dan alatan alatan seperti penggantung baju dan penyidai comforter, maka bermulalah impian yang datang dari angan-angan itu menjadi kenyataan.

Bagi tuan-puan yang tidak punya pengalaman dalam perniagaan atau modal tak banyak, saya syorkan kepada kalian, agar membuat sesuatu yang boleh anda buat dari kecil kecilan. Kalau hanya ada idea dan kertas kerja sahaja, tiada bank akan membantu kalian. SME Corp, bank SME dan others badan yang dipertanggungjawabkan untuk membantu ini perlukan lebih perhatian daripada tuan puan. Maksudnya, kalau tuan puan tak kejar, tak mahu kenal siapa mereka atau tak rapat ngan mereka, maka terjadinya 6 ke 12 bulan kemudian untuk mendapat kan bantuan modal tersebut (itupun kalau nasib baik).

Saya bercakap melalui pengalaman. Saya bernasib baik juga kerana sebagai bekas Pelajar MRSM, pihak MARA mahu membantu (loan) saya walaupun tak banyak. Yang ini mengambil masa 1 bulan 15 hari (dokumen lengkap dan saya kejar tiap2 hari).

Saya mengira hutang saya hampir mencecah RM100k... Sebelum itu, saya ada mencari bantuan geran kerajaan yang diwarwarkan di semua media masa. Maklum lah... masa ni semua source of reducing burden hutang ni perlu dicari. Byk tuan puan... geran yang ada. Dulu SMIDEC skrg dah SME Corp. tapi process nya sama. Saya pernah berjumpa dengan CEO SMIDEC untuk merayu bantuan agar dapat lah peniaga muda seperti saya ni hidup dgn hutang yang kurang... tapi... GAGAL.. kerana perniagaan saya dah lepas setahun. So, ingat tuan puan, syarikat anda perlu kurang setahun baru boleh minta bantuan perniagaan dari SME Corp.

Dalam begitu, bantuan geran ni ada yang kelakar dan tak masuk dek akal. Tuan puan mesti sewa satu kedai, register perniagaan dobi tuan puan, ada iklan kat depan kedai(tak compulsory), mesti ada quotation untuk mesin baru boleh dapat start up business programme. Lepas semua dokumen yang di perlukan di hantar, 14 hari yang di janjikan belum tentu tertunai. Maka kekadang drag ke 3 bulan... 4, 5, 6 malah 8 bulan pun ada. Bayangkan kalau dah sewa kedai 8 bulan tapi tak buka2 kedai dobi... mesin tak mampu beli... Bank tak nak kasi pinjam... ape kes? Hahaha... Fair enough kalau diorang tolong byrkan terus pada suppliers, tapi anda masih perlukan modal pusingan... nak beli sabun...dan barang2 lain. Kalau tak de modal at least RM20k dalam tangan memang angan-angan tetap akan jadi angan angan..

Tuan puan kena ingat, sewa kedai perlukan deposit. Kalau sewa kedai bawah at least paling kurang RM1500 (tempat teruk)... 3 + 1 dah RM6k... Tu tak buat renovation lagi. Piping dan wiring kata lah RM1k... (buat simple2). Register lesen budget lah Dalam RM700. Katalah renovation cuma nak cat, beli counter, beli tempat gantung, mesin timbang, pegeon hole (2nd hand Rm5), kipas, beli alatan tulis/buku resit dan lain2 RM3k. Beli mesin basuh biasa pulak yang 15kg top load (RM2k++) beli 1 lagi top load 7kg (RM600). Steam iron set (Iron dan board) bwh RM5k. Dryer RM6k++ kalau ada lah... Ini dgn harapan dapat cari kedai dobi yang ada dry clean boleh bagi diskaun utk tuan puan bila sub. Sabun, softlan dan pewangi serta brg2 + chemical lain katalah habis RM1k. Tadda!!! dah dapat sebuah kedai dobi... Duit nak pusing modal? Hehehehe...

Saya tak supply mesin2 cuma sabun jer... itu pun saya jual ngan harga kos untuk mereka2 yang ingin menjadi rangkaian saya... saya beli byk dapat diskaun, harga diskaun bagi kat kawan2 saya. Oh ya... saya ada kawan yang supply mesin, boleh minta advise harga.

Secara kesimpulannya, memang susah nak berbuat sesuatu kalau kita fikir susah. Saya pula mungkin bernasib baik kerana dah ada business IT saya sendiri. Dari payment contract saya lah saya cuba survive. Tak senang mana tuan puan jadi ahli perniagaan ni. Usaha lebih dapat lebih. Kalau malas dapat malas la. Jadi sekian bingkisan saya untuk kali ini... harapan saya agar tuan puan berusaha dapatkan wang yang boleh bantu tuan puan membuka sebuah kedai dobi.

Sunday, November 15, 2009

Menjadikan Angan-angan ke Realiti SR1

Salam dan Selamat Sejahtera kepada para pengungjung blog LAMAN AMPAIAN. Saya berasa amat terharu bila mengetahui yang ada dikalangan pelawat suka mengikuti perkembangan blog kami. Saya juga berterima kasih kepada pembaca yang sudi menulis email dan memberi kata peransang kepada kami khususnya Laman Ampaian agar sentiasa berjaya dalam usaha kami dalam bidang perniagaan. Kami juga sedang berusaha agar blog kami ini dapat bertukar menjadi medan pertukaran ilmu dan perniagaan insyallah suatu hari nanti.
Saya sepatunya menceritakan perihal sabun dan softlan. Akan tetapi banyak perkara yang belum sempat saya buat termasuk mengumpul maklumat dan sebagainya, jadi saya buat dulu tajuk ini.

Baiklah, berbalik kepada topik saya hari ini iaitu menjadikan angan-angan kepada realiti. Saya bermula dari seorang yang makan gaji dengan gaji yang tak seberapa walaupun mempunyai Ijazah kepujian dalam bidang akaun. 3 tahun yang lepas saya berhenti kerja kerana rasa tidak puas hati memerah keringat dan otak untuk memberikan kekayaan kepada orang lain yang tak pernah sekali pun menilai usaha dan komitment yang saya berikan. Dari situ saya berfikir dan mencari arah tujuan yang sesuai untuk diri saya.
Tentunya dari email yang saya dapat bertanya kepada saya dari mana nak cari modal untuk buka perniagaan dobi saya ni? Untuk pengetahuaan semua pencarian modal saya bermula dengan penjualan "tumbdrive". Kenapa? tak percaya? Percayalah, modal yang kita minta pada organisasi kewangan maupun kerajaan penuh dgn formaliti dan birokrasi. Bukan mengutuk tetapi menceritakan realiti... tak lengkap, tak de penjamin, jgn harap dapat bantuan... itu procedure. (meminta seperti pengemis walaupun pada dasarnya kita perlu bayar semula kepada mereka).
Pada dasarnya kita semua perlu sahut cabaran sendiri. Cuba jangan bergantung pada orang dan jangan menjadi hamba kepada diri sendiri. Saya membina PROFEZ HOLDINGS SDN BHD seawal usia 28 tahun. Menjual muka meminta kerja kerja ringan demi mencapaikan cita cita saya untuk mempunyai kedai dobi. Dari tumbdrive ke komputer seterusnya ke software development...;sampai terima ugutan saman dari employer lama kerana menuduh saya meniru software mereka, mengambil pekerja mereka dan menjual software mereka, (walaupun pada dasarnya saya tidak buat pun apa yang mereka tuduh)
Penat tuan tuan, naik turun bank dengan muka yang nampak terlalu mentah dalam perniagaan ini meminta agar diberikan pinjaman untuk memulakan perniagaan dobi. SEMUA ditolak. RP? Kertas Kerja? pergh... saya ni tak tahu buat benda ni semua. Jadi terus terang saya terpaksa bayar org untuk semua perkara ni. Dari situ saya mula tahu macam mana buat kertas kerja. Dari orang punya saya cari info untuk menjadi saya punya. Semua tuntutan bank saya penuhi dan akhirnya... saya gagal di awal tahun pertama. Duit semua dah nak abis. Sedih... kerja tak ada... duit pergh tinggal cukup makan jer.
Kerana tertekan saya mula menyusun strategy untuk perbaiki akaun dan mencari kerja yang lebih besar agar akaun saya nampak kencang di mata BANKERS. 4 bulan selepas itu, saya berjaya memujuk bank memberikan RM50k loan. Tanpa buang masa, saya pergi ke seorg supplier mesin yang juga buat kursus dobi ni... org melayu. Saya fikirkan saya pasti akan dibantu dari atas ke bawah... hm... hampeh... Itu sebbnya saya katakan tadi usahalah sendiri. Jgn mengharap. Dah di pegang RM20k duit saya, kalau cancel tak mahu pula dipulangkan, jadi, nak tak nak kena cari RM40k utk tampung belian mesin dari supplier tadi (kesimpulannya... tolong berhati hati!)
Kedai belum cari, renovation belum buat, duit dari mata kasar dah habis RM60k (RM20k dh byr RM40k nak cari) RM30k balance loan RM50k, saya buat modal sewa kedai dan sedikit renovasi. Bukan itu aje, mcm mcm perkara perlukan duit. Lesen, pengiklanan, api air, aircond, kipas byk lah lagi. Ingat RM30k tu banyak, abis jugak. Memang kalau nk buka sempoi dah settle dah RM50k tu. Tetapi tgk la lalu ke tak lau customer bertaraf medium high ni nak masuk ke kedai...Especially dgn apa yang saya dapat sekrg... So? Mcm mana? Susah tak nak buka kedai dobi ni setakat cerita saya ni? Ikuti SR2 untuk saya ringkaskan kerja saya yang susah ini. Saya share bukan untuk menunjuk. Tetapi untuk memberi ruang kepada semua yg ingin berniaga... especially Orang Melayu. Jangan risau... susah payah saya ni boleh anda ambil pengajaran dan simplifykan. Saya bermula dari bawah.
Ok? Saya ada meeting dengan client kejap lagi... so terima kasih kerana membaca... :) Salam....

Tuesday, November 3, 2009

Get back to business

It has been long time for me not to write or say anything about my Laman Ampaian Dobi shop. Wondering ha? Well, since it can run on itself, I have started to continue my work on the IT job. Great news more job coming up end of this year and next year. However, Laman Ampaian still strong and the sales now in increasing phase. Ny now the sales can cover my rent, my 3 staffs salary, the bills and also the materials.

Funny but true, sometimes when I come to the shop I saw less shirts but the sales still at RM250 and above. I do not have to say the figure if the backyard is full of clothes. It is great to know if you have the best strategy in laundry business, you will get the result instantly. Many people in Bandar Sri Damansara now turn themselves to us due to our quality control, and the great smells from the wash of our machine.

Remember from our first blog writing? This area was empty. By now, the clothes start full in all area especially at the display section. Problem starts arise when most of our customers waits until 2 weeks to pick up. It cost too many shirts hang inside our premis. I am still glad having all this customers around. Do you know that one of our regular customers send 35pcs atleast for us to iron every week? Hehehe and average of 130pc of shirts to iron everyday...? Now I realised that 2 iron machines is never enough for us to stay ahead with the delivery schedule.

Currently I am searching for more staff to employ. Hoping to add another 2 staffs this month. The work load, the urgency in this area is very high. Now the customers not just looking for quantity but also quality. Its really enjoy when customers talking good about our services. But in thousand of good customers there is always 1 with bad mentality. For me this is a challenge and if you have no guts to face it, you will lose.


We create differences in washing clothes. Secret that we will never reveals which may take different among Laman Ampaian and other laundry operator. I love seeing people smiling and happy receiving their belonging in good conditions. I do want to hear people talking good about Laman Ampaian. All these motivate me to go further and improve more on the services.

It is sad that I am spending less time to write this blog due to the limitation of time. I am also wish I could published more articles about Laman Ampaian so that it can inspire all readers of my blog. Anyhow, I will put more discipline to myself to ensure my blog will be updated once a month atleast...

Oh ya, before I forgot, Laman Ampaian now is selling Laundry's detergent and softerner with a very cheap price. We also provide sample and other operator who wanted to have the sample MUST send an email to laman@profez.com.my before any sample can be taken. Upon collecting the sample you must leave your business card to us. Wait for our next blog writing about this detergent and softerner... do not miss out!!
Adios...

Followers

PROFEZ Visitors