Sabun dan Softener BIO PROFEZ (Bercirikan tumbuh tumbuhan)

MENJAGA, MEMBERSIH & MEWANGIKAN FABRIK ANDA

Monday, December 21, 2009

Costing untuk membuka sebuah kedai dobi

Salam saya kepada semua,

Alhamdulillah saya dapat kembali memberi coretan kepada pembaca pembaca semua. Saya tahu ramai di antara kalangan pembaca sedang bercita cita mempunyai sebuah kedai dobi. Ramai juga feedback saya terima bertanyakan bagaimana hendak bermula. Ok lah untuk kali ini saya akan pecahkan sedikit demi sedikit agar pembaca yang ada cita-cita untuk berniaga dan membuka kedai dobi ini boleh mencuba. Bukan bermakna apa yang saya berikan ini akan anda semua alami mungkin dalam keadaan lain, anda akan menghadapi perkara perkara yang berbeza. Insyallah, mungkin anda akhirnya berpeluang mempunyai kedai dobi sendiri.

Sebuah kedai dobi memerlukan mesin-mesin seperti dibawah. Sebenarnya tak perlu mesin mesin yang mahal. Oleh kerana nak ketahanan dan jaminan repair (Kalau ada) ramai pengusaha dobi bermula dgn mesin2 yang mahal. Akhirnya jika terdapat kerosakkan, ada di kalangan kami yang tercari2 pomen yang boleh membantu dalam masa 24 jam. Yang bernasib baik, bila rosak dapat bantuan segera. Itulah lumrah perniagaan. So, nak tahu mesin dan harga (anggaran) bagi membuka kedai dobi? Nah...ini dia:-

Dryer 13kg - 15kg* Anggaran - RM9k - RM15k (Ni depends pada maintenance support)
Mesin basuh 13kg top load - RM2k - RM2.5k
Mesin basuh 8kg LG front load - RM2k - RM3k
Steam Iron with board - RM4.5 - RM5k

Ada mesin mesin ini setiap satu, anda dah boleh buka dobi untuk membasuh dari sekecil pakaian, sehingga ke comforter. Macam mana? Boleh cover cost anda?

Ok, jgn bimbang. Belum habis lagi kita kira kos. Jom tgk cost nak beli sabun sabun dan chemical-chemical yang terlibat untuk basuhan biasa.

Sabun & Softlan 5 drums each - RM300 + RM325 = RM625
Plastic bungkus baju - RM200
Plastic baju gosok - RM200
Pewangi/penghilang kotoran - RM100
Hanger 4 gross -RM100
Lain2 - Kanji, color go, multiclean, emulsifier, etc - RM200
Gas - RM23.50 setong

Hm... setakat ini anda sudah boleh beroperasi tanpa kedai cuma perlukan elektrik dan salur air.
Senang kan? Hehehe... jangan berkerut dahi... sebabnya masih byk yang perlu anda buat.
Sebagai seorang supplier atau orang yang mengadakan kursus dobi, mereka akan kata RM20k sudah cukup untuk buka dobi. Hati-hati yea... kerana kalau ikut kan kiraan betul, skrg ini pun anda mungkin telah habis RM20k. So, becareful!

Dah ada euipment dan bahan basuhan, mesti nak ada hiasan sikit betul tak? Nak harap orang ada nafsu datang hantar baju, mesti ada usaha nak attract atau petua nak tarik perhatian mereka. Salah satunya, cara kita menyusun atur dan hiasan dalam kedai. Yang ini terpulang pada anda untuk berfikir. Saya tak halang nak buat sempoi, tapi sediakan RM5k untuk tempat2 gantung baju, comforter dan sebagainya. Nak org datang kena lah cantik. Customer perempuan especially. Nak-nak pulak yang datang tu anak2 orang berada, akak akak datin, puan seri, pergh... semua ni tgk kalau depan cantik, ada class, pasti singgah. Almaklum, jaga status... tapi yang lebih dilihat oleh orang ramai kebersihan. Nama kedai dobi, tapi barang bersepah... Mcm mana? Dah tu pulak, kena lah renovate sedikit bahagia depan dan pendawaian agar tak de short sana sini. So, ini cost estimate renovation:-

Renovation ruang depan - RM5k - RM10k
Pendawaian Letrik - RM2.5k
Piping - RM1.5k

System nak susun atur tu, rahsia saya lagi lah yea. Bukan kedekut ilmu, tapi tak boleh nak share kat sini. Lagi pun kedai belum buka lagi kan? Hehehe. Ok... Dah abis benda-benda ni saya nak sentuh ke bahagian barang support contohnya:

Kipas/Aircond - Bawah RM1k
Penggantung baju dan Rak - RM1k - RM2k
Bakul Baldi - RM500
Buku resit - RM150
Others Stationery - RM300
Papan Iklan & Advert - RM2k

Akhirnya, nak berniaga, lesen kenalah ada yea. Itu semua bergantung pada Majlis Perbandaran. Macam di MBPJ, lesen buka dobi tanpa lampu di papan tanda RM250 lebih kurang. Tempat lain saya kurang arif. Walau apa pun idea anda, perkara-perkara yang saya sebutkan tadi anda mesti ambil kira. Jangan main hentam sahaja kerana itu akan menjatuhkan anda.
Selepas dah buka, jangan lupa adakan wang kecemasan sebanyak 3 ke 6 bulan sewa kedai. Kalau anda seorang businessman ada support yang byk, perkara ini boleh anda abaikan.
Saya sedang berusaha mencari input untuk kegunaan semua suatu hari nanti bagi mereka yang berminat untuk membuka kedai dobi. Kalau semua dah siap, nanti saya inform di sini.
Banyak lagi yang belum saya share. Selepas ini saya akan share dengan semua mengenai pekerja saya, macam mana dengan perangai mereka, macam mana saya uruskan mereka, macam mana kebajikan mereka saya jaga, macam mana saya pilih mereka untuk bekerja, dan macam macam lagi lah. Ingin saya kongsi kan sekarang, namun, saya ada meeting sat lagi kat KL. So, kena stop dulu. lagi pun, dah panjang sangat dah untuk anda semua baca. Kan? hehehe. Apa-apa pun tingkatkan usaha. Jangan menyerah kalah. Dan kurangkan bergantung pada org lain kalau boleh. Byk org ambil kesempatan atas kelemahan kita. Adios... Salam berjaya untuk semua!!

Tuesday, November 24, 2009

Menjadikan Angan-angan ke Realiti SR2

Salam kembali,

Baiklah, saya sambung kembali ceritakan pengalaman perit manis dalam usaha untuk mempunyai kedai dobi...

Setelah berhempas pulas menyelesaikan perihal lesen, signboard, kedai, iklan, setup mesin, renovation dalam kedai, perabot, computer, system setting dan alatan alatan seperti penggantung baju dan penyidai comforter, maka bermulalah impian yang datang dari angan-angan itu menjadi kenyataan.

Bagi tuan-puan yang tidak punya pengalaman dalam perniagaan atau modal tak banyak, saya syorkan kepada kalian, agar membuat sesuatu yang boleh anda buat dari kecil kecilan. Kalau hanya ada idea dan kertas kerja sahaja, tiada bank akan membantu kalian. SME Corp, bank SME dan others badan yang dipertanggungjawabkan untuk membantu ini perlukan lebih perhatian daripada tuan puan. Maksudnya, kalau tuan puan tak kejar, tak mahu kenal siapa mereka atau tak rapat ngan mereka, maka terjadinya 6 ke 12 bulan kemudian untuk mendapat kan bantuan modal tersebut (itupun kalau nasib baik).

Saya bercakap melalui pengalaman. Saya bernasib baik juga kerana sebagai bekas Pelajar MRSM, pihak MARA mahu membantu (loan) saya walaupun tak banyak. Yang ini mengambil masa 1 bulan 15 hari (dokumen lengkap dan saya kejar tiap2 hari).

Saya mengira hutang saya hampir mencecah RM100k... Sebelum itu, saya ada mencari bantuan geran kerajaan yang diwarwarkan di semua media masa. Maklum lah... masa ni semua source of reducing burden hutang ni perlu dicari. Byk tuan puan... geran yang ada. Dulu SMIDEC skrg dah SME Corp. tapi process nya sama. Saya pernah berjumpa dengan CEO SMIDEC untuk merayu bantuan agar dapat lah peniaga muda seperti saya ni hidup dgn hutang yang kurang... tapi... GAGAL.. kerana perniagaan saya dah lepas setahun. So, ingat tuan puan, syarikat anda perlu kurang setahun baru boleh minta bantuan perniagaan dari SME Corp.

Dalam begitu, bantuan geran ni ada yang kelakar dan tak masuk dek akal. Tuan puan mesti sewa satu kedai, register perniagaan dobi tuan puan, ada iklan kat depan kedai(tak compulsory), mesti ada quotation untuk mesin baru boleh dapat start up business programme. Lepas semua dokumen yang di perlukan di hantar, 14 hari yang di janjikan belum tentu tertunai. Maka kekadang drag ke 3 bulan... 4, 5, 6 malah 8 bulan pun ada. Bayangkan kalau dah sewa kedai 8 bulan tapi tak buka2 kedai dobi... mesin tak mampu beli... Bank tak nak kasi pinjam... ape kes? Hahaha... Fair enough kalau diorang tolong byrkan terus pada suppliers, tapi anda masih perlukan modal pusingan... nak beli sabun...dan barang2 lain. Kalau tak de modal at least RM20k dalam tangan memang angan-angan tetap akan jadi angan angan..

Tuan puan kena ingat, sewa kedai perlukan deposit. Kalau sewa kedai bawah at least paling kurang RM1500 (tempat teruk)... 3 + 1 dah RM6k... Tu tak buat renovation lagi. Piping dan wiring kata lah RM1k... (buat simple2). Register lesen budget lah Dalam RM700. Katalah renovation cuma nak cat, beli counter, beli tempat gantung, mesin timbang, pegeon hole (2nd hand Rm5), kipas, beli alatan tulis/buku resit dan lain2 RM3k. Beli mesin basuh biasa pulak yang 15kg top load (RM2k++) beli 1 lagi top load 7kg (RM600). Steam iron set (Iron dan board) bwh RM5k. Dryer RM6k++ kalau ada lah... Ini dgn harapan dapat cari kedai dobi yang ada dry clean boleh bagi diskaun utk tuan puan bila sub. Sabun, softlan dan pewangi serta brg2 + chemical lain katalah habis RM1k. Tadda!!! dah dapat sebuah kedai dobi... Duit nak pusing modal? Hehehehe...

Saya tak supply mesin2 cuma sabun jer... itu pun saya jual ngan harga kos untuk mereka2 yang ingin menjadi rangkaian saya... saya beli byk dapat diskaun, harga diskaun bagi kat kawan2 saya. Oh ya... saya ada kawan yang supply mesin, boleh minta advise harga.

Secara kesimpulannya, memang susah nak berbuat sesuatu kalau kita fikir susah. Saya pula mungkin bernasib baik kerana dah ada business IT saya sendiri. Dari payment contract saya lah saya cuba survive. Tak senang mana tuan puan jadi ahli perniagaan ni. Usaha lebih dapat lebih. Kalau malas dapat malas la. Jadi sekian bingkisan saya untuk kali ini... harapan saya agar tuan puan berusaha dapatkan wang yang boleh bantu tuan puan membuka sebuah kedai dobi.

Sunday, November 15, 2009

Menjadikan Angan-angan ke Realiti SR1

Salam dan Selamat Sejahtera kepada para pengungjung blog LAMAN AMPAIAN. Saya berasa amat terharu bila mengetahui yang ada dikalangan pelawat suka mengikuti perkembangan blog kami. Saya juga berterima kasih kepada pembaca yang sudi menulis email dan memberi kata peransang kepada kami khususnya Laman Ampaian agar sentiasa berjaya dalam usaha kami dalam bidang perniagaan. Kami juga sedang berusaha agar blog kami ini dapat bertukar menjadi medan pertukaran ilmu dan perniagaan insyallah suatu hari nanti.
Saya sepatunya menceritakan perihal sabun dan softlan. Akan tetapi banyak perkara yang belum sempat saya buat termasuk mengumpul maklumat dan sebagainya, jadi saya buat dulu tajuk ini.

Baiklah, berbalik kepada topik saya hari ini iaitu menjadikan angan-angan kepada realiti. Saya bermula dari seorang yang makan gaji dengan gaji yang tak seberapa walaupun mempunyai Ijazah kepujian dalam bidang akaun. 3 tahun yang lepas saya berhenti kerja kerana rasa tidak puas hati memerah keringat dan otak untuk memberikan kekayaan kepada orang lain yang tak pernah sekali pun menilai usaha dan komitment yang saya berikan. Dari situ saya berfikir dan mencari arah tujuan yang sesuai untuk diri saya.
Tentunya dari email yang saya dapat bertanya kepada saya dari mana nak cari modal untuk buka perniagaan dobi saya ni? Untuk pengetahuaan semua pencarian modal saya bermula dengan penjualan "tumbdrive". Kenapa? tak percaya? Percayalah, modal yang kita minta pada organisasi kewangan maupun kerajaan penuh dgn formaliti dan birokrasi. Bukan mengutuk tetapi menceritakan realiti... tak lengkap, tak de penjamin, jgn harap dapat bantuan... itu procedure. (meminta seperti pengemis walaupun pada dasarnya kita perlu bayar semula kepada mereka).
Pada dasarnya kita semua perlu sahut cabaran sendiri. Cuba jangan bergantung pada orang dan jangan menjadi hamba kepada diri sendiri. Saya membina PROFEZ HOLDINGS SDN BHD seawal usia 28 tahun. Menjual muka meminta kerja kerja ringan demi mencapaikan cita cita saya untuk mempunyai kedai dobi. Dari tumbdrive ke komputer seterusnya ke software development...;sampai terima ugutan saman dari employer lama kerana menuduh saya meniru software mereka, mengambil pekerja mereka dan menjual software mereka, (walaupun pada dasarnya saya tidak buat pun apa yang mereka tuduh)
Penat tuan tuan, naik turun bank dengan muka yang nampak terlalu mentah dalam perniagaan ini meminta agar diberikan pinjaman untuk memulakan perniagaan dobi. SEMUA ditolak. RP? Kertas Kerja? pergh... saya ni tak tahu buat benda ni semua. Jadi terus terang saya terpaksa bayar org untuk semua perkara ni. Dari situ saya mula tahu macam mana buat kertas kerja. Dari orang punya saya cari info untuk menjadi saya punya. Semua tuntutan bank saya penuhi dan akhirnya... saya gagal di awal tahun pertama. Duit semua dah nak abis. Sedih... kerja tak ada... duit pergh tinggal cukup makan jer.
Kerana tertekan saya mula menyusun strategy untuk perbaiki akaun dan mencari kerja yang lebih besar agar akaun saya nampak kencang di mata BANKERS. 4 bulan selepas itu, saya berjaya memujuk bank memberikan RM50k loan. Tanpa buang masa, saya pergi ke seorg supplier mesin yang juga buat kursus dobi ni... org melayu. Saya fikirkan saya pasti akan dibantu dari atas ke bawah... hm... hampeh... Itu sebbnya saya katakan tadi usahalah sendiri. Jgn mengharap. Dah di pegang RM20k duit saya, kalau cancel tak mahu pula dipulangkan, jadi, nak tak nak kena cari RM40k utk tampung belian mesin dari supplier tadi (kesimpulannya... tolong berhati hati!)
Kedai belum cari, renovation belum buat, duit dari mata kasar dah habis RM60k (RM20k dh byr RM40k nak cari) RM30k balance loan RM50k, saya buat modal sewa kedai dan sedikit renovasi. Bukan itu aje, mcm mcm perkara perlukan duit. Lesen, pengiklanan, api air, aircond, kipas byk lah lagi. Ingat RM30k tu banyak, abis jugak. Memang kalau nk buka sempoi dah settle dah RM50k tu. Tetapi tgk la lalu ke tak lau customer bertaraf medium high ni nak masuk ke kedai...Especially dgn apa yang saya dapat sekrg... So? Mcm mana? Susah tak nak buka kedai dobi ni setakat cerita saya ni? Ikuti SR2 untuk saya ringkaskan kerja saya yang susah ini. Saya share bukan untuk menunjuk. Tetapi untuk memberi ruang kepada semua yg ingin berniaga... especially Orang Melayu. Jangan risau... susah payah saya ni boleh anda ambil pengajaran dan simplifykan. Saya bermula dari bawah.
Ok? Saya ada meeting dengan client kejap lagi... so terima kasih kerana membaca... :) Salam....

Tuesday, November 3, 2009

Get back to business

It has been long time for me not to write or say anything about my Laman Ampaian Dobi shop. Wondering ha? Well, since it can run on itself, I have started to continue my work on the IT job. Great news more job coming up end of this year and next year. However, Laman Ampaian still strong and the sales now in increasing phase. Ny now the sales can cover my rent, my 3 staffs salary, the bills and also the materials.

Funny but true, sometimes when I come to the shop I saw less shirts but the sales still at RM250 and above. I do not have to say the figure if the backyard is full of clothes. It is great to know if you have the best strategy in laundry business, you will get the result instantly. Many people in Bandar Sri Damansara now turn themselves to us due to our quality control, and the great smells from the wash of our machine.

Remember from our first blog writing? This area was empty. By now, the clothes start full in all area especially at the display section. Problem starts arise when most of our customers waits until 2 weeks to pick up. It cost too many shirts hang inside our premis. I am still glad having all this customers around. Do you know that one of our regular customers send 35pcs atleast for us to iron every week? Hehehe and average of 130pc of shirts to iron everyday...? Now I realised that 2 iron machines is never enough for us to stay ahead with the delivery schedule.

Currently I am searching for more staff to employ. Hoping to add another 2 staffs this month. The work load, the urgency in this area is very high. Now the customers not just looking for quantity but also quality. Its really enjoy when customers talking good about our services. But in thousand of good customers there is always 1 with bad mentality. For me this is a challenge and if you have no guts to face it, you will lose.


We create differences in washing clothes. Secret that we will never reveals which may take different among Laman Ampaian and other laundry operator. I love seeing people smiling and happy receiving their belonging in good conditions. I do want to hear people talking good about Laman Ampaian. All these motivate me to go further and improve more on the services.

It is sad that I am spending less time to write this blog due to the limitation of time. I am also wish I could published more articles about Laman Ampaian so that it can inspire all readers of my blog. Anyhow, I will put more discipline to myself to ensure my blog will be updated once a month atleast...

Oh ya, before I forgot, Laman Ampaian now is selling Laundry's detergent and softerner with a very cheap price. We also provide sample and other operator who wanted to have the sample MUST send an email to laman@profez.com.my before any sample can be taken. Upon collecting the sample you must leave your business card to us. Wait for our next blog writing about this detergent and softerner... do not miss out!!
Adios...

Monday, September 14, 2009

Dry Clean telah penuh untuk RAYA

Salam semua, bulan Ramadhan banyak mengajar kita semua mengenai kesabaran dan keikhlasan dalam berbuat pelbagai perkara. Begitu juga kami di Laman Ampaian. Setelah sekian lama beropoerasi, rezeki yang diberi olehNya semakin melimpah luah. Alhamdulillah atas rezekiNya.
Tidak di nafikan pelbagai dugaan dihadapi oleh kami especially Aku lah (taukeh kedai) kerana bila ada kesilapan, yang bakal menjawab adalah diri ini yang kelihatan kerdil diwaktu itu... Macam karangan dairi la pulak yea? Hehehe. Walaupun jarang sekali tetapi bagi Aku, ianya sesuatu yang sukar untuk diperjelaskan kepada para pelanggan. Contoh kesilapan yang terbaru iaitu yang ketiga dalam sejarah operasi kami adalah baju yg dibasuh biasa keluar bulu. Seperti tuan-tuan sedia maklum, baju basuh biasa yang kami process tidak melibatkan pemeriksaan teliti seperti dry clean atau hand wash. jadi bila keluar mesin dan berbulu menyebabkan otak membeku dan lidah terkedu. Walaupun sebelum ini perkara yang sebegini tidak pernah berlaku kepada kami. Susah kan jaga baju orang?
Dalam process dry clean, setiap baju akan diperiksa dari colar sampai ke bawah. Ini untuk memastikan tiada kesan kotoran, koyak dan sebagainya selepas basuhan. Jadi bila terdapat sesuatu yang mencurigakan, adalah WAJIB bagi pekerja kami untuk memastikan yang pelanggan tahu akan kecacatan yang pernah ada sebelum ini. Unlike basuhan biasa, iya kami tetap menghilangkan secara spot kotoran-kotoran pada baju pelanggan, akan tetapi, tidak pula di lihat keatas kecacatan pakaian tersebut. Cuba bayangkan ada lebih 200kg pakaian yang nak dibasuh setiap hari dan kami kena buang masa tengok baju setiap satu? Itu tidak termasuk pakaian untuk dry clean. Jadi secara nasib jika terjumpa, kami akan memaklumkan.

Oh yea, tugasan yang melewatkan perkara berkaitan dry clean adalah menggosok. Selalunya kami boleh siapkan dalam masa 2 jam sekali gosok untuk 10 helai pakaian. Tetapi bila dah department gosok penuh terpaksa lah di tunda kehari yang kekosongan.

Lihat gambar di atas ini... beg merah yang bertulisan tu adalah kepunyaan seorang artis AF (akademi Fantasia) yang kini menjadi pelanggan tetap kami. Alif namanya. Actually ramai artis kat tempat kami ni. Cuma Alif jer yang baru jadi pelanggan kami. Yang lain mungkin dah ada org gaji kot? hehehe

Selalunya begini lah seharian selepas waktu kerja. Dan waktu puncak orang datang ambil dan hantar adalah dari jam 6 ptg sehingga 9 mlm. Bagi pelanggan tetap kami, mereka akan call minta tunggu kalau tersangkut dalam kesesakkan jalanraya. Yang paling lama setakat ini adalah sehingga setengah jam.

Dry clean untuk raya sekarang telah mencecah maximum kapasiti kami. Availability untuk dry clean sekarang pun hanya untuk hari Jumaat, itupun kalau hantar hari ini dan esok. Selepas ini kami akan bercuti selama 3 hari bermula dari hari Ahad (20hb Sept) sehingga Selasa(22hb Sept) . Kami juga akan mula beroperasi seperti biasa selepas Raya ini. Mungkin juga waktu kerja hari Ahad kami selepas ini akan mula berubah. Masih dalam pertimbangan... Oh yea, kepada penduduk Bandar Sri Damansara, lagi sekali kami maklumkan bahawa kami open 7 hari seminggu cuma Ahad jer half day. Dan bagi yang datang tetapi kami dah tutup, kami memohon sepuluh jari memohon maaf diatas kesulitan yang anda semua hadapi.
Kesempatan sempena kedatangan bulan SYAWAL yang mulia ini, kami ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI maaf zahir dan batin. Jika ada salah silap, harap di ampunkan. Jika terdapat ketidak puas hatian sila sampaikan agar kami dapat berbuat sesuatu. Sila berhati hati di jalan raya sewaktu pulang atau bercuti. Sayangilah keluarga anda! Wassalam.

Monday, August 3, 2009

Welcome to wash world

Salam to all... Laundry business goes well lately. Since too much things to do, we now need to employ more people to do all the work. Of course with a better training scheme I have implemented, these staff I had need to go through interest test before can be accepted to become one of us. DO NOT employ people if you do not need them. DO NOT show that you are too desperate to have them around. Finally, DO NOT just employ them... put a hard test on them.
This is my new staff. Local and hardworking. I will made her a manager one day. Thats my promise to local people who want to work hard. She has accepted my challenge and with ZERO knowledge and guts to face people. NOW after 3 weeks, she can open the shop for me. Great ha? There is a lot of way to persuade and to give your staff a confidence. I will not share this to you because it will be my weapon for my next project which is to open my own Laundry Training and Motivation workshop. Hehehe...

This is another staff I have in my laundry shop. She is damn expert in ironing and organizing. I just need to teach her for 1 week and she so damn perfect for ironing. Honestly, because of her, our ironing sales increase for 60% in July 09. Now, because of her, I need to find another set of steam iron. It is not difficult to give knowledge but its very difficult to ensure its applies. Anyway, I always consider that we are lucky because to have her as a staff. Furthermore, she is now a source for me to get new staff in the future.

This is 02/08/09 picture and just to show you how busy we are here in Bandar Sri Damansara. People are now wanting to have their clothes wash by us. Funny but its true where my customers wait for me to open. We have approximately 19 regular customers which will send to us almost everyday. For me, if you would like to have a frequent customer, your services and your attitude towards cleaning their clothes must set at a higher level. Some of my friends who also the laundry operator think that this will burden the owner and staff. Who care? You may gain double or may be tripple every month. Not to bragg, but most of the existing laundry operators' customers has switch to us.

We have 2 ironing section currently and both fully occupied everyday. I can say that none of these iron can have a day off. Hahaha. Actually I always check the work done by them. I even ask them to iron back is its not at my satisfaction. Ask them, they know how fussy I am. Not even my wife can do it but for them its a challenge.

Can you do it in a day? I bet you can too... and its all depend on you yourself. Our record for 100% quality ironing which wringkle FREE guaranteed is 35pcs a day. The SECRET? Wait when I can open my own Training & Motivation workshop. Hahahaha... There is always a hustle in every work you do. The hard part is to train people. Find one is damn easy... but the right person is damn hard...
I guess thats all for now. If you guys out there have questions to ask, just drop it in the comments box or just email it to me at wshafez@profez.com.my. Don't worry no charge will be imposed... hahahaha ADIOS!





Monday, June 29, 2009

4 Months Has Passed

All seems doing well after 4 months operations. Though improvement to another level has achieved, but still we need to add on some capital to cover the expenses. To be honest, when the sales increased, the volume also will rise. Then, additional hands required. This also will add to our operation cost. You still need your own cash in hand prepared so that you can hold on until the business start running well.
We have put extra precaution at our front door to ensure that our customer's garments in a save and clean place. The glass door which cost us Rm3k has brought a huge different to our customer. Now all races around this area has realised our existance and beautiful concept. Thats a good news. It is very unpleasant when you try so hard to get help from everybody who have cash. Everybody looking at you like a beggar. Anyway, thats business is all about. You begg to succeed.

Lets look at my concept. I may not able to complete my mission to get the concept I have in mind due to insufficiency in financial, but this is enough for the moment so that it can be operated. I cannot describe how I feel when I look at this picture. Its like "WOW! I have a shop now!"
Currently i have a very good worker. She can iron very very well. Since she arrived, alhamdulillah, our rezeki increased quite well. She do not stop until I say so. Like a robot ha? She'll do anything to ensure that I keep her here. Unbelievable. I did say to my prayer, "Give me the best assistant to help me to run this laundry shop" since the day I open, and now, Allah has send me one. Alhamdulillah...

Day by day the shop busy non stop. Minimum of 30 pieces of garments need to be iron everyday. Luckly I have this worker. She can handle all this. I still planning to find one more worker to help on washing and folding.

Dry Clean always come in by our customer. Talking about Dry Clean, a customer called Dato' always send 1 full load of shirt to be Dry Clean. Fantastic in quantity and of course with the work to be done. I am happy with the shop improvement... amazing.

Comforter as always makes this rack full every day. No easy to see it empty. What I am trying to say here, I will bring Laman Ampaian to a level a bumiputra businessman can never imagine. Thats all for now...
Here is a video clip I made especially for Kedai Dobi Laman Ampaian. Enjoy!







Wednesday, April 29, 2009

Basuhan comforter

Alhamdulilah semua perkara kecuali yang berkaitan dengan kewangan telah pun dapat di serasikan. Sukar untuk dipercayai dengan masa yang sesingkat ini, ruang-ruang kosong tempohari kian bertambah penuh dengan pakaian pelanggan di Bandar Sri Damansara dan juga di Bandar Tasik Puteri Rawang. Cucian basah @ Wet Clean yang kami perkenalkan sudah nampak menjadi pilihan para pelanggan. Kenaikan jualan sebanya 85% pada bulan kedua juga amat memeranjatkan. Al-maklum bulan pertama agak tidak menjadi. Orang ramai sudah mula mengenali Kedai Dobi Laman Ampaian. Mungkin berkat doa kedua ibubapa kami dan berkat kerja keras dan tawakal kepada NYA. Agak menggelikan hati jika direnung kembali seminggu pertama kami beroperasi, sales tak melebihi RM20 dan baju kami byk tergantung didepan kedai. Kini setelah hampir cecah 2 bulan sehari sudah hampir sepuluh kali ganda. Namun itu tidak bermaksud kami sudah puas hati. Kami akan tetap berusaha dari segi pemasaran, kualiti dan kuantiti.
Kini, kami sedang cuba mengorak langkah di mana kami akan mula menggajikan pekerja dalam masa terdekat. Cumanya pekerja pekerja Indon sekarang sudah kenal perkataan DEMAND. Well, kalau nak demand, bagi saya boleh suruh mereka ni pulang sahaja ke negara asal. kami masih mencari calon yang sesuai untuk membantu operasi kedai kami. Dulu kami guna almari pendek, sekarang sudah ada almari besi.
Hm, tempat gosok ni sudah tidah selengang ini dikala ini. Setiap hari tidak kurang 100 helai pakaian menanti untuk di gosok. Letih memang tidak terkata. Boleh kata patah riuk kalai setiap hari begini. Mungkin benar kata pelanggan kami, dulu duduk office, jadi bila kena berdiri macam ni, memang lah terasa penatnya...
Teknik menggosok yang kami praktikkan adalah teknik menggosok di rumah. Alhamdulillah, ramai yang suka teknik kami ini. Mereka boleh pilih nak buat line, mereka boleh pilih nak pakai kanji atau tidak, mereka juga boleh memilih untuk sidai macam mana. Best kan? Bagi setengah kedai dobi, benda benda sebegini membebankan. Akan tetapi jika tahu cara untuk mempercepatkan, ianya tetap berbaloi.
Kawasan ini pada awalnya penuh dengan comforter. Sebut pasal comforter, lupa lah, cerita pasal basuh comforter ni terpaksa di post pone kan. Mood tengah belum ada nak cerita pasal comforter... Oh iya, dulu orang kata ramai pelanggan tergolong dari kaum Melayu. Rubbish. Perhaps kalau kamu buka di kawasan bukan kaum Melayu pun kamu boleh survive.
Beginilah setiap hari di susun apa yang nak dibasuh dan apa yang nak di keringkan. Setiap hari tempat ini akan dipenuhi dengan bakul. 7 hari yang lepas, jalan nak ke mesin pun tak ade. Sebab terlalu penuh. Gembira ada pening pun ada.
Bila pelanggan hantar comforter, tak semestinya bau dia busuk. Amat busuk pun ada. Bau kencing, bau... segala bau lah. Yang dah kena kencing kami amalkan tidak di campur dengan pakaian lain. Ngantuk pulak menainp ni...
Dah siap basuh dan kering, packing lah. Kalau dapat gaji buat packing jer pun best... interesting tau.
Akhirnya, akan dipenuhkan semua benda kat sini. Kami namakan tempat longgokkan basuhan bersih... Terasa amat ngantuk untuk disambung. Saya tidur dulu... cau...











Saturday, April 4, 2009

Dry Clean & Iron

Dry clean job is a very delicate job that requires skills and understanding the fabric that being process for cleaning. The most difficult fabric to take care of is the Thai Silk. The color of the fabric immediately gone after it met with the water. Unbelievable kind of fabric to handle. Just think if there is a stain to remove from this fabric. Huh! You cannot just send it to the machine to handle because some stain is so hard to be removed though using the dry clean chemical. After all the hard work, ironning is one of the process to complete the DRY CLEAN. Don't ask how. It takes one day long to clear up all the wrinkle. Huhuhu... what makes you satisfied is when all the wrinkle gone. Some fabric, is easy to iron. Some may give you headache.
One more experience that I cannot forget is to clean the teddy bear or what we called soft toys. Its fun but when it become heavy the fun gone. This is where you can see all the dirts clearly. I have once wash a brown teddy bear, believe me the color of the water become black. So, can you imagine if you have a teddy bear and you never wash it? All the germs surrounded the bear.. urgh... disgusting... So, ladies... get your toys clean...

Before the ironning process starts, we seperate the clothes by customer. Its easy to pack later. Instead of iron first then categorize them.

This is my packing stick. My sifu tought me how to get things cheap. Its really work though.

Currently, we do not have a lot of AMPAI (The place to hang). Soon, we will get more to ensure at least 10 comforters can be wash at a time. Previously, I do not know how hard to clean up my own mess. Now when experienced it myself, I knew that as a human being we tend to forget about cleaning our own mess.


I will share some of my experience in washing the comforter later. I will take a picture and view it online. So, hope you enjoy reading this blog.

Tuesday, March 31, 2009

2nd stage Laman Ampaian

A month has passed. Laman Ampaian getting more customers everyday. Volume keep increase everyday. We still need time to grow better and stabilize our financial and collections. A bit hard to say something now. Our prediction, it may take 6 to 12 months to collect at par. Any how, Alhamdulilah for all the "rezeki" given by Allah.

Great to have your own shop. Pleasure to wash people clothes though some people say to me that clean people's dirt is a disgusting job to do. But I don't care. Even today, I have faced to wash people's underware... If you got time to spare and clean and test the soap you bought it will be very great. Why? Because you can see how good the soap you've bought.
Long que... This the day when we received a lot of clothes from our customer. I cannot imagine how to clear this job in 2 days...

Comforter also is one of the things that we always get from our customer. We have experience 15 comforters a day to be delivered at the same date. How to manage?

This is me. Not to promote. Just to show you who is the owner. Not just as an IT consultant, now a laundry shop owner. Nothing to say about me... but a notty bold man

One of my interest is to decorate the wall. The mirror i bought somewhere in 2007 is now became one of the decoration at my shop. Nice ha? A dream that came through.

Still pray that my dream, my mission will come through. Hey anybody have contract to offer? hahaha. We still waiting for SMIDEC to help us soon. We need the grant to help us surviving in 6 to 12 months to come. Hopefully, what the government mentioned in the news always true.

Sunday, March 29, 2009

Contact us

The business has just started. It has been a month since we start opening. As we keep waiting for months for the grant money offered by government (SMIDEC) to arrive, we have managed to take challenge to keep surviving and become proactive. We still hope that the help from the government can arrive soon as our reserved fund can no longer sustained. Kind a headache though without that help. Its like "Kais pagi makan pagi, kais petang makan petang" huhuhu.
The customer always rushing for the cheapest one in the market. However we are not that kind of challenger who like to play with prices because we always care about our quality. Then, this is where the key words came out for our laundry shop objective. TLC which is Tender, Love and Care. We always mentioned to our customer that we put tender, love and care to your garments.This is the working area where previously its empty and now its full with our customer's clothes.
This is where we put our customers items after cleaning. Still not much but its slowly grow.
Hm... what can i say about this? Within 3 weeks, its full with clothes... All dry clean.
This is the counter for where the receipt and cash transaction is made. Thats my brother in law who has supported us for 1 week to manage the front counter. Without him, we might get lost... no one want to take care ma...
I guess thats all for now. We will always update the blogs for more info about our laundry. Anybody who lives around BANDAR SRI DAMANSARA, feel free to visit us and experience yourself on our services.

Kedai Dobi Laman Ampaian
No 2-1, Jalan Damar SD 15/1,
Bandar Sri Damansara,
52200 Kuala Lumpur
H/p: 012-6454 385
Tel: 603-6274 8802
Fax: 603-6272 9902

Followers

PROFEZ Visitors