Skip to main content

Posts

Showing posts from 2009

Costing untuk membuka sebuah kedai dobi

Salam saya kepada semua,

Alhamdulillah saya dapat kembali memberi coretan kepada pembaca pembaca semua. Saya tahu ramai di antara kalangan pembaca sedang bercita cita mempunyai sebuah kedai dobi. Ramai juga feedback saya terima bertanyakan bagaimana hendak bermula. Ok lah untuk kali ini saya akan pecahkan sedikit demi sedikit agar pembaca yang ada cita-cita untuk berniaga dan membuka kedai dobi ini boleh mencuba. Bukan bermakna apa yang saya berikan ini akan anda semua alami mungkin dalam keadaan lain, anda akan menghadapi perkara perkara yang berbeza. Insyallah, mungkin anda akhirnya berpeluang mempunyai kedai dobi sendiri.

Sebuah kedai dobi memerlukan mesin-mesin seperti dibawah. Sebenarnya tak perlu mesin mesin yang mahal. Oleh kerana nak ketahanan dan jaminan repair (Kalau ada) ramai pengusaha dobi bermula dgn mesin2 yang mahal. Akhirnya jika terdapat kerosakkan, ada di kalangan kami yang tercari2 pomen yang boleh membantu dalam masa 24 jam. Yang bernasib baik, bila rosak dapat ba…

Menjadikan Angan-angan ke Realiti SR2

Salam kembali,

Baiklah, saya sambung kembali ceritakan pengalaman perit manis dalam usaha untuk mempunyai kedai dobi...

Setelah berhempas pulas menyelesaikan perihal lesen, signboard, kedai, iklan, setup mesin, renovation dalam kedai, perabot, computer, system setting dan alatan alatan seperti penggantung baju dan penyidai comforter, maka bermulalah impian yang datang dari angan-angan itu menjadi kenyataan.

Bagi tuan-puan yang tidak punya pengalaman dalam perniagaan atau modal tak banyak, saya syorkan kepada kalian, agar membuat sesuatu yang boleh anda buat dari kecil kecilan. Kalau hanya ada idea dan kertas kerja sahaja, tiada bank akan membantu kalian. SME Corp, bank SME dan others badan yang dipertanggungjawabkan untuk membantu ini perlukan lebih perhatian daripada tuan puan. Maksudnya, kalau tuan puan tak kejar, tak mahu kenal siapa mereka atau tak rapat ngan mereka, maka terjadinya 6 ke 12 bulan kemudian untuk mendapat kan bantuan modal tersebut (itupun kalau nasib baik).

Saya bercak…

Menjadikan Angan-angan ke Realiti SR1

Salam dan Selamat Sejahtera kepada para pengungjung blog LAMAN AMPAIAN. Saya berasa amat terharu bila mengetahui yang ada dikalangan pelawat suka mengikuti perkembangan blog kami. Saya juga berterima kasih kepada pembaca yang sudi menulis email dan memberi kata peransang kepada kami khususnya Laman Ampaian agar sentiasa berjaya dalam usaha kami dalam bidang perniagaan. Kami juga sedang berusaha agar blog kami ini dapat bertukar menjadi medan pertukaran ilmu dan perniagaan insyallah suatu hari nanti.
Saya sepatunya menceritakan perihal sabun dan softlan. Akan tetapi banyak perkara yang belum sempat saya buat termasuk mengumpul maklumat dan sebagainya, jadi saya buat dulu tajuk ini.
Baiklah, berbalik kepada topik saya hari ini iaitu menjadikan angan-angan kepada realiti. Saya bermula dari seorang yang makan gaji dengan gaji yang tak seberapa walaupun mempunyai Ijazah kepujian dalam bidang akaun. 3 tahun yang lepas saya berhenti kerja kerana rasa tidak puas hati memerah keringat dan otak …

Get back to business

It has been long time for me not to write or say anything about my Laman Ampaian Dobi shop. Wondering ha? Well, since it can run on itself, I have started to continue my work on the IT job. Great news more job coming up end of this year and next year. However, Laman Ampaian still strong and the sales now in increasing phase. Ny now the sales can cover my rent, my 3 staffs salary, the bills and also the materials.
Funny but true, sometimes when I come to the shop I saw less shirts but the sales still at RM250 and above. I do not have to say the figure if the backyard is full of clothes. It is great to know if you have the best strategy in laundry business, you will get the result instantly. Many people in Bandar Sri Damansara now turn themselves to us due to our quality control, and the great smells from the wash of our machine.
Remember from our first blog writing? This area was empty. By now, the clothes start full in all area especially at the display section. Problem starts arise whe…

Dry Clean telah penuh untuk RAYA

Salam semua, bulan Ramadhan banyak mengajar kita semua mengenai kesabaran dan keikhlasan dalam berbuat pelbagai perkara. Begitu juga kami di Laman Ampaian. Setelah sekian lama beropoerasi, rezeki yang diberi olehNya semakin melimpah luah. Alhamdulillah atas rezekiNya. Tidak di nafikan pelbagai dugaan dihadapi oleh kami especially Aku lah (taukeh kedai) kerana bila ada kesilapan, yang bakal menjawab adalah diri ini yang kelihatan kerdil diwaktu itu... Macam karangan dairi la pulak yea? Hehehe. Walaupun jarang sekali tetapi bagi Aku, ianya sesuatu yang sukar untuk diperjelaskan kepada para pelanggan. Contoh kesilapan yang terbaru iaitu yang ketiga dalam sejarah operasi kami adalah baju yg dibasuh biasa keluar bulu. Seperti tuan-tuan sedia maklum, baju basuh biasa yang kami process tidak melibatkan pemeriksaan teliti seperti dry clean atau hand wash. jadi bila keluar mesin dan berbulu menyebabkan otak membeku dan lidah terkedu. Walaupun sebelum ini perkara yang sebegini tidak pernah berl…

Welcome to wash world

Salam to all... Laundry business goes well lately. Since too much things to do, we now need to employ more people to do all the work. Of course with a better training scheme I have implemented, these staff I had need to go through interest test before can be accepted to become one of us. DO NOT employ people if you do not need them. DO NOT show that you are too desperate to have them around. Finally, DO NOT just employ them... put a hard test on them. This is my new staff. Local and hardworking. I will made her a manager one day. Thats my promise to local people who want to work hard. She has accepted my challenge and with ZERO knowledge and guts to face people. NOW after 3 weeks, she can open the shop for me. Great ha? There is a lot of way to persuade and to give your staff a confidence. I will not share this to you because it will be my weapon for my next project which is to open my own Laundry Training and Motivation workshop. Hehehe...
This is another staff I have in my laundry s…

4 Months Has Passed

All seems doing well after 4 months operations. Though improvement to another level has achieved, but still we need to add on some capital to cover the expenses. To be honest, when the sales increased, the volume also will rise. Then, additional hands required. This also will add to our operation cost. You still need your own cash in hand prepared so that you can hold on until the business start running well. We have put extra precaution at our front door to ensure that our customer's garments in a save and clean place. The glass door which cost us Rm3k has brought a huge different to our customer. Now all races around this area has realised our existance and beautiful concept. Thats a good news. It is very unpleasant when you try so hard to get help from everybody who have cash. Everybody looking at you like a beggar. Anyway, thats business is all about. You begg to succeed.

Lets look at my concept. I may not able to complete my mission to get the concept I have in mind due to ins…

Basuhan comforter

Alhamdulilah semua perkara kecuali yang berkaitan dengan kewangan telah pun dapat di serasikan. Sukar untuk dipercayai dengan masa yang sesingkat ini, ruang-ruang kosong tempohari kian bertambah penuh dengan pakaian pelanggan di Bandar Sri Damansara dan juga di Bandar Tasik Puteri Rawang. Cucian basah @ Wet Clean yang kami perkenalkan sudah nampak menjadi pilihan para pelanggan. Kenaikan jualan sebanya 85% pada bulan kedua juga amat memeranjatkan. Al-maklum bulan pertama agak tidak menjadi. Orang ramai sudah mula mengenali Kedai Dobi Laman Ampaian. Mungkin berkat doa kedua ibubapa kami dan berkat kerja keras dan tawakal kepada NYA. Agak menggelikan hati jika direnung kembali seminggu pertama kami beroperasi, sales tak melebihi RM20 dan baju kami byk tergantung didepan kedai. Kini setelah hampir cecah 2 bulan sehari sudah hampir sepuluh kali ganda. Namun itu tidak bermaksud kami sudah puas hati. Kami akan tetap berusaha dari segi pemasaran, kualiti dan kuantiti.
Kini, kami sedang cuba…

Dry Clean & Iron

Dry clean job is a very delicate job that requires skills and understanding the fabric that being process for cleaning. The most difficult fabric to take care of is the Thai Silk. The color of the fabric immediately gone after it met with the water. Unbelievable kind of fabric to handle. Just think if there is a stain to remove from this fabric. Huh! You cannot just send it to the machine to handle because some stain is so hard to be removed though using the dry clean chemical. After all the hard work, ironning is one of the process to complete the DRY CLEAN. Don't ask how. It takes one day long to clear up all the wrinkle. Huhuhu... what makes you satisfied is when all the wrinkle gone. Some fabric, is easy to iron. Some may give you headache.
One more experience that I cannot forget is to clean the teddy bear or what we called soft toys. Its fun but when it become heavy the fun gone. This is where you can see all the dirts clearly. I have once wash a brown teddy bear, believe me…

2nd stage Laman Ampaian

A month has passed. LamanAmpaian getting more customers everyday. Volume keep increase everyday. We still need time to grow better and stabilize our financial and collections. A bit hard to say something now. Our prediction, it may take 6 to 12 months to collect at par. Any how, Alhamdulilah for all the "rezeki" given by Allah.

Great to have your own shop. Pleasure to wash people clothes though some people say to me that clean people's dirt is a disgusting job to do. But I don't care. Even today, I have faced to wash people's underware... If you got time to spare and clean and test the soap you bought it will be very great. Why? Because you can see how good the soap you've bought. Long que... This the day when we received a lot of clothes from our customer. I cannot imagine how to clear this job in 2 days...

Comforter also is one of the things that we always get from our customer. We have experience 15 comforters a day to be delivered at the same date. How to …

Contact us

The business has just started. It has been a month since we start opening. As we keep waiting for months for the grant money offered by government (SMIDEC) to arrive, we have managed to take challenge to keep surviving and become proactive. We still hope that the help from the government can arrive soon as our reserved fund can no longer sustained. Kind a headache though without that help. Its like "Kais pagi makan pagi, kais petang makan petang" huhuhu. The customer always rushing for the cheapest one in the market. However we are not that kind of challenger who like to play with prices because we always care about our quality. Then, this is where the key words came out for our laundry shop objective. TLC which is Tender, Love and Care. We always mentioned to our customer that we put tender, love and care to your garments.This is the working area where previously its empty and now its full with our customer's clothes.
This is where we put our customers items after cleani…